logo F1online.sk

McLaren sa teší z tretieho miesta, Norrisovi bude smutno za Sainzom

Carlos Sainz
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl13. 12. 2020

Takto vysoko neboli od roku 2012. V McLarene zavládla po posledných pretekoch sezóny obrovská radosť. Britský tím uspel v tesnej bitke o tretiu priečku v Pohári konštruktérov a napísal krásnu bodku za vydareným rokom.

Carlos Sainz sa s McLarenom rozlúčil vo veľkom štýle. V prvej polovici sezóny viackrát doplatil na smolu či technické problémy, no od pretekov v Nemecku bodoval sedemkrát v rade, a ani raz neskončil horšie ako siedmy.

Španiel v Abú Zabí odjazdil na pohľad bezproblémové preteky. Po pitstopoch sa rýchlo predral cez obe Ferrari, čo bolo kľúčové z pohľadu šetrenia pneumatík do zvyšku pretekov. Následne manažoval tvrdú zmes a cieľovú čiaru preťal na šiestom mieste. „Skvelý deň pre celý tím! Tento víkend sme zvládli skvele. A vďaka výborne zvládnutým pretekom sme získali tretie miesto v Pohári konštruktérov. Pre mňa to neboli najvzrušujúcejšie preteky. Predviedol som však niekoľko manévrov a prišiel som do cieľa šiesty, z čoho sa teším. Rovnako sa teším, že som druhýkrát s McLarenom skončil na šiestej priečke v Pohári jazdcov. Myslím si, že v posledných siedmich pretekoch sezóny, keď veci išli tak ako sme chceli, som bol schopný ukázať rýchlosť, ktorú sme pritom mali celú sezónu. Je to dôkaz, že nech sa deje čokoľvek, musí človek veriť v to, čo robí,“ povedal Carlos Sainz.

Jeho rozlúčka bola emotívna a nielen Carlos, ale aj ľudia v tíme a možno aj fanúšikovia boli mierne dojatí. Španiel si odniesol od tímu na pamiatku časť auta a preteky zakončil vo formácii s Landom Norrisom. Do rádia si s inžinierom Tomom Stallardom naposledy zaspievali už kultovú Carlosovu pesničku Smooth Operator.

„Som neskutočne vďačný každému členovi tímu za úžasné dva roky či už na trati alebo v továrni. Zostanú mi tie najlepšie spomienky. Bolo pre mňa cťou pomôcť tímu a priniesť McLaren bližšie k miestam, kam patrí. Teším sa na to, ako sa s McLarenom budem budúci rok biť na trati! Prajem tímu všetko dobré,“ doplnil Carlos Sainz.

Lando Norris prišiel do cieľa piaty a po pretekoch mal tiež dôvod na radosť. Mladý Brit skončil v Pohári jazdcov na deviatej priečke, čím o dve miesta vylepšil svoje umiestnenie z nováčikovskej sezóny. „V podstate to bol perfektný deň! Mal som dobrý štart a potom som robil to, čo bolo potrebné. Ako tím sme skvele zvládli fázu safety caru a zastávky v boxoch. Tretie miesto pre tím je úžasný spôsob ako ukončiť sezónu,“ povedal mladý Brit.

Dnes sa teda rozlúčilo úžasné a vtipné duo Sainz – Norris. Táto dvojica si rozumela nielen v tíme či na trati, ale aj v súkromí. A práve z výbornej tímovej chémie McLaren ťažil v bitke s Renaultom a Racing Pointom. A tretí skončil aj preto, že mal možno z celého štartového poľa najvyrovnanejšiu tímovú dvojicu, keď obaja jazdci dokázali pravidelne bodovať. „Dôležitým faktorom bolo, že sme s Carlosom boli dobrí kamaráti a rozumeli sme si, no zároveň sme túžili zdolať jeden druhého. Ak dáte dokopy kamarátstvo a súťaživosť, je to skvelá kombinácia. Bolo veľa pretekov, ktoré sme zvládli skvele ako tím. Ja rešpektujem Carlosa, on mňa, a obaja sme chceli to najlepšie pre tím. Dnešok bol dôkazom. Aj preto sme dosiahli takéto výsledky.“

Landovi Norrisovi bude jeho tímový kolega chýbať. „Bude mi chýbať. Zažili sme spolu veľa skvelých momentov a zábavy. Teším sa ako s ním budem o rok súperiť na trati a do budúcna mu prajem všetko dobré.“

Britský tím bol počas celých pretekov virtuálne na treťom mieste Pohára konštruktérov a profitoval aj z odstúpenia Sergia Péreza. Až do posledného kola však „papájoví“ nemali istotu. Ak by napríklad mal jeden z McLarenov technické problémy, razom by sa tretie miesto rozplynulo. „Na boxovom múriku to bolo pomerne stresujúce. Možno to pre Landa a Carlosa vyzeralo ako nudné preteky, no pre tím boli veľmi vzrušujúce. Bola to náročná sezóna s množstvom výziev. Avšak ukončili sme ju príchodom nového investora a tretím miestom, ktoré je skutočnou tímovou zásluhou,“ vyhlásil výkonný riaditeľ Zak Brown.

Šťastím žiaril aj šéf tímu Andreas Seidl. McLaren zažil najlepšiu sezónu od roku 2012 a opäť urobil krok dopredu. Tretie miesto je dôležité aj po finančnej stránke, tím získa viac financií.

„Dokázali sme to! Popasovali sme sa s tlakom a víkend sme zvládli excelentne, vďaka čomu sme preskočili našich priamych konkurentov. Dnes som veľmi hrdým členom McLarenu. Tím v továrni počas celej sezóny vyvíjal auto, a na trati sme čoraz lepšie a lepšie zvládali jednotlivé víkendy. Naše tohtoročné výsledky a novinky po finančnej stránke nám dávajú základ v ceste za návratom na čelo F1. Zostávame však realistickí. Vieme, kde sa nachádzame a ako budeme pokračovať v našej ceste,“ povedal Andreas Seidl, ktorý sa emotívne tešil s celým tímom.

Nemalo by sa zabudnúť na to, že aj Renault má podiel na treťom mieste McLarenu. Pohonné jednotky od francúzskeho dodávateľa fungovali až na výnimky spoľahlivo. Trojročné partnerstvo bolo ukončené pekným spôsobom. „Chcem vyzdvihnúť našich jazdcov za úžasné výkony. Teším sa, že Lando bude s nami aj v budúcnosti, a Carlosovi prajeme všetko dobré. Špeciálna vďaka patrí aj Renaultu za ich skvelú podporu počas posledných troch rokov,“ uzavrel Andreas Seidl.