logo F1online.sk

Bottas uznáva, že na Red Bull nemal: Bol prekvapivo rýchly

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala13. 12. 2020

Valtteri Bottas ukončil sezónu 2020 ziskom druhého miesta. Po troch veľkých cenách mimo pódií to Fín nepovažuje za zlý výsledok, veď si potvrdil zisk druhej priečky v jazdeckom šampionáte a aspoň v posledných pretekoch porazil Lewisa Hamiltona. Bottas je s pretekmi spokojný, keďže Red Bull bol podľa neho mimo dosah.

Prvá trojica odjazdila celé preteky v nezmenenom poradí. To sa mohlo zamiešať počas výjazdu bezpečnostného vozidla, ale všetci traja vychádzali z boxov v rovnakom poradí, v akom do nich vchádzali. Potom nasledovala dlhá fáza šetrenia pneumatík, aby to vydržali až do cieľa. V tomto smere bol najúspešnejší Max Verstappen, ktorý sebavedomo kontroloval preteky. Desať kôl pred koncom dokonca inžinierovi oznámil, že ak chce, môže znížiť výkon pohonnej jednotky.

“Myslím, že Red Bull bol dnes príliš rýchly, bol prekvapivo rýchly,” konštatoval Valtteri Bottas po pretekoch. “Mysleli sme si, že naše pretekové rýchlosti budú v podstate identické, ale im sa darilo držať preteky pod kontrolou a keď potrebovali, vybudovali si náskok. Ja som robil, čo som mohol, ale nevládal som s nimi držať krok.”

“Ja mám pocit, že to z mojej strany boli slušné preteky a bez chýb. Z nášho balíka som dnes nemohol dostať viac. V tomto zmysle to boli dobré preteky, aspoň som pred mojím kolegom. A už prešiel nejaký ten piatok od doby, čo som naposledy stál na pódiu,” uvedomuje si rodák z Nastoly. “Tento rok som mal aj horšie preteky, toto boli v rámci aktuálnej sezóny jedny z tých lepších.”

Bottas nesmúti, podľa neho môže táto prehra Mercedesu dokonca pomôcť. Inžinieri pôjdu do zimnej prestávky s väčším zápalom. “Keďže tento tím poznám, tak si myslím, že ak vezmeme do úvahy všetko, tak táto porážka na konci sezóny nás pred zimou ešte viac motivuje zapracovať pred budúcim rokom, aby sme sa postarali o to, že sa to už nezopakuje.”

Toto Wolff v sobotu definitívne potvrdil, že výmena Georga Russella a Valtteriho Bottasa nie je na programe. Mercedes už do budúcoročného šampionátu stihol prihlásiť okrem Bottasa aj Hamiltona. Fanúšikovia tesných súbojov už teraz majú určite strach z toho, že Bottas bude opäť v budúcej sezóne len pokorne nosiť vodu a Hamilton si na pol plynu vyjazdí ôsmy titul.

Bottas sa zo svojho umiestnenia veľmi neraduje. A ani nemôže, na Hamiltona, ktorý jedny preteky úplne vynechal, stratil 124 bodov a pred Verstappenom mal len deväťbodový náskok. “Keď ste v tíme, ktorý je celý rok najlepší, tak sa s druhým miestom nemôžete uspokojiť. Ale je to niečo, čím som mohol prispieť nášmu tímu k zisku štvrtého konštruktérskeho titulu za čas, čo som tu, a siedmeho v rade celkovo.”

“Určite je to lepšie ako skončiť na treťom mieste, budúci týždeň si asi domov odnesiem aj malú trofej a keď budem starý a šedivý, tak sa na túto sezónu budem môcť pozrieť a povedať si ‘áno, bol som druhý’. Dúfam, že jedného dňa získam väčšiu trofej,” dodal.