logo F1online.sk

V Abú Zabí tradičná uspávanka a zaslúžené víťazstvo Verstappena

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull Racing
Milan Kubala
Milan Kubala13. 12. 2020

Každý z nás to tušil, no predsa sme verili, že to bude inak. Inak to nebolo. Víťazstvo si z Abú Zabí odváža Max Verstappen, ktorý dnes potvrdil svoje kvality, bol na okruhu Yas Marina jasne najrýchlejší a zaslúžene berie najvyšší stupienok. Druhý skončil Valtteri Bottas, tretí Lewis Hamilton.

Štart pretekov bol veľmi pokojný, poradie sa menilo až na hrane najlepšej desiatky. Najlepšia trojka okamžite nasadila veľmi rýchle tempo a utiekla Norrisovi s Albonom na mäkkých pneumatikách. V úvodných kolách sme videli niekoľko mikrosúbojov. Gasly v boji o deviate miesto vyzrel na Estebana Ocona. Zbrane si v internom súboji skrížili aj piloti Ferrari a Renaultu.

V šiestom kole sa Alex Albon dostal pred Landa Norrisa a Renault siahol po tímovej réžii, keď Ricciarda poslal na desiate miesto pred Ocona. V desiatom kole z pretekov šokujúco odstúpil Sergio Pérez, ktorému zdá sa zlyhala úplne nová pohonná jednotka. Racing Pointu tak v boji o tretie pohára konštruktérov utrpel. Mali sme tak fázu virtuálneho safety caru, čo čelo pretekov využilo na zastávky v boxoch. Zastavili Mercedesy, Red Bully, McLareny i Stroll. K mechanikom naopak nešiel Ricciardo ani piloti Ferrari. Na upratanie monopostu Sergia Péreza však bola potrebná ťažká technika, na trať tak napokon vyšiel Bernd Mayländer a celé pole sa nám zišlo dohromady.

Preteky boli reštartované v 14. kole. Piloti Ferrari sa začali postupne prepadať. Vettelovi sa na tvrdej sade darilo o čosi lepšie, než Leclercovi na stredne tvrdej. Z tvrdej sady ťažil i Ricciardo, ktorý za sebou dokázal držať oba McLareny.

Trápenie Leclerca skončilo v 23. kole zastávkou v boxoch a padol na úplne posledné miesto. Na čele medzitým pokračoval suverénny Verstappen, ktorého náskok narástol na päť sekúnd. Okrem občasných bojov v strede poľa o ôsme miesto, kde bránil svoje pozície Sebastian Vettel, sa na trati nič nedialo. Čakalo sa, či pilotom na čele vydržia pneumatiky a kedy do boxov pôjde dvojica Ricciardo – Vettel. Štvornásobný šampión zamieril do boxov v 36. okruhu z celkových 55. Ricciardo nasledoval o päť kôl neskôr.

Desať kôl pred koncom sa piloti z čela začali stále viac a viac sťažovať na svoje pneumatiky a s napätím sme čakali, či sa ešte niekto odhodlá k druhej zastávke. Hamilton v tom čase na zatlačil Bottasa, ktorého strata na Verstappena sa medzičasom zvýšila už na jedenásť sekúnd.

Keď šesť kôl pred koncom Max do vysielačky zahlásil: „Pokojne môžete stiahnuť motor, stiahnite motor“, sme hneď vedeli, že Veľká cena Abú Zabí priniesla ďalšiu uspávanku a neuveriteľnú nudu. Jej zaslúženým víťazom sa však stal Max Verstappen, ktorý odviedol bezchybný výkon.

Vyzdvihnúť ešte musíme aj výkon McLarenu. Britský celok odviedol bezchybný výkon, Norris finišoval piaty, Sainz šiesty. A keďže sa Lance Stroll nijak nepochlapil a skončil až desiaty, dostal sa McLaren na tretie pohára konštruktérov.

FOM