logo F1online.sk

Seidl: Kvalifikačný výsledok teší, ale čaká nás ešte dlhá cesta

Carlos Sainz
© McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl12. 12. 2020

V Abú Zabí 2018 sa McLaren kvalifikoval na 15. a 18. mieste, pričom v celej sezóne len dvakrát preliezol do Q3. V Abú Zabí 2020 štartujú „papájoví“ z druhého, resp. tretieho radu a sú stabilnými účastníkmi Q3.

Je priam neuveriteľné, že tím, ktorý pred dvomi rokmi bojoval s Williamsom na dne štartového poľa, sa zlepšil natoľko, že v kvalifikácii zaostal za pole position len o 0,251 sekundy. Nech už bitka o tretie miesto v Pohári konštruktérov dopadne akokoľvek, môžu byť fanúšikovia McLarenu hrdí a optimisticky naladení smerom do budúcna.

A ako tradične, šéf tímu Andreas Seidl sa zachoval pokorne a nepreceňoval fakt, že McLaren bol tak blízko k pole position. „Úprimne, musíme si počkať na podrobnejšie analýzy, aby sme vedeli, či odstup na Mercedes a Red Bull nebol spôsobený ich určitými problémami počas kvalifikácie. Je pekné byť k nim tak blízko, ale zároveň si uvedomujeme, kde sa celkovo v porovnaní s nimi nachádzame,“ vyhlásil Andreas Seidl, jeden zo strojcov vzostupu tradičného britského tímu.

McLaren v tejto sezóne po dlhých rokoch viedol preteky, získal dve pódiá a dvakrát sa kvalifikoval v top3. Štvrté a šieste miesto z Abú Zabí tiež predstavuje jednu z najlepších kvalifikácií za posledné roky. „Takáto kvalifikácia je pre nás skvelou motiváciou a potvrdením, že sme sa ako tím vydali správnym smerom. Je však pred nami dlhá cesta. Preto musíme stále zostávať realistickí. Uvedomujeme si, kde sme a vieme, aké kroky treba urobiť v nasledujúcich rokoch. Máme výborný tím na trati i v továrni a sme šťastní z progresu, ktorý sme v tomto roku urobili,“ hovorí Andreas Seidl.

V McLarene však z vlastnej skúsenosti veľmi dobre vedia, že ešte nič nie je vyhrané. Veď sami viackrát zažili zlé kvalifikácie a následne výborné preteky. V nedeľu urobia na trati maximum, aby aj výbornú kvalifikáciu pretavili do získaných bodov a ideálne na to, aby prekonali Racing Point v bitke o tretie miesto. „Nenecháme sa uniesť jednou vydarenou sobotou. Body sa rozdávajú až v nedeľu. V každom prípade, naše konkurencieschopné auto sme celý víkend dokázali krok po kroku zrýchľovať. Vďaka patrí celému tímu, jazdcom i kolegom z Renaultu. Bola to jedna z našich najlepších tohtoročných kvalifikácií,“ uzavrel Andreas Seidl.

Carlos Sainz síce štartuje „až“ šiesty, čiže za tímovým kolegom, avšak oproti Landovi Norrisovi má možno lepšie vyhliadky do pretekov. V úvode Q2 vyšiel na trať na strednej zmesi pneumatík a predviedol dostatočne dobré kolo, aby na strednej zmesi postúpil do Q3. Oproti iným jazdcom zo stredu poľa má tak výraznú strategickú výhodu, keďže môže absolvovať dlhší prvý stint, čím sa vyhne uviaznutiu v premávke.

„Pre tím to bola veľmi dobrá sobota. Kľúčové je, že sme sa obaja dostali do najlepšej šestky, a ešte k tomu na odlišných stratégiách. Kvalifikáciu som začal veľmi dobre, v Q1 mi stačilo použiť len jednu zmes mäkkých pneumatík. Už v piatok som mal dobrý pocit zo strednej zmesi, preto som ju chcel nasadiť v Q2. Podarilo sa mi na nej postúpiť do Q3. Tam mi však nevyšlo moje posledné kolo. Určité prehrievanie zadnej nápravy a niekoľko chýb na mojej strane zapríčinilo, že som sa nedokázal kvalifikovať na vyššej pozícii,“ vyhlásil Carlos Sainz.

Španiel v nedeľu odjazdí svoje posledné preteky v McLarene pred odchodom do Ferrari. „V poslednej kvalifikácii s tímom som chcel dosiahnuť čo najlepší možný výsledok. Možno som na to tlačil priveľmi. Je to škoda, ale celkovo som spokojný, pretože štartujem na strednej zmesi. Teším sa na zajtra, keď budem poslednýkrát bojovať za McLaren a pokúsim sa dosiahnuť dobrý výsledok,“ doplnil Carlos Sainz.