logo F1online.sk

Norrisa šokoval odstup na pole position

Lando Norris
© McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl12. 12. 2020

Ako sezónu začal, tak ju aj končí. Lando Norris sa na štvrtom mieste kvalifikoval na úvodnom podujatí ročníka v Rakúsku, a taktiež počas záverečného víkendu v Abú Zabí. Možno jeho najlepšie kvalifikačné kolo sezóny môže McLarenu veľmi pomôcť v bitke o tretie miesto v Pohári konštruktérov.

Lando stratil na pole position len 0,251 sekundy. Keď sa ho na Sky Sports pýtali, či by to s motorom Mercedes bola pole position, po pár sekundách váhania odpovedal, že asi áno.

Mladý Brit však bol samozrejme nadšený zo štvrtého miesta, ktorým trochu prekvapil aj samého seba. „Ani neviem, odkiaľ to prišlo. Celý víkend bolo auto oveľa lepšie než naposledy. Bol som však prekvapený, ako blízko sme boli k pole position. Dve desatiny od pole-position naozaj nie sú veľa,“ tešil sa Lando Norris po kvalifikácii.

„Prvýkrát počas celého víkendu som prešiel cieľovú čiaru a usmieval som sa. Spolu s inžiniermi som sa snažil zmeniť svoj prístup a mentálne nastavenie. S týmito vecami som sa v poslednom období trochu trápil. Vyplatilo sa na tom pracovať. Zatiaľ je to môj najlepší víkend v roku. Som šťastný,“ usmieval sa mladý Brit, ktorý po niekoľkých nie tak vydarených vystúpeniach z druhej polovice sezóny jasne ukázal svoj talent, schopnosti a kvality.

Lando Norris tak v kvalifikačnej internej bitke zdolal Carlosa Sainza 9:8. „Odstup od Carlosa bol dnes možno najvýraznejší v celej sezóne. V kvalifikačnom súboji som ho nezdolal tesne alebo kvôli jeho chybe, ale vďaka môjmu dobrému kolu,“ hovorí britský pilot, ktorý však už myslí na preteky a ciele svojho tímu. McLaren sa výborne kvalifikoval a oživil šance na to, aby ešte predbehol tretí Racing Point.

Pre „papájových“ je pozitívom aj to, že Renault ako ďalší konkurent sa v sobotu nedostal do top10. „Sme v dobrej pozícii. Sergio síce štartuje posledný, no posledný bol aj naposledy a vyhral preteky. Určite prejde štartovým poľom a bude veľmi rýchly. Racing Point bude rýchly, no my sme sa dostali do dobrého tempa a auto funguje veľmi dobre. Uvidíme, čo zajtra dokážeme. Táto bitka ešte nie je rozhodnutá.“ 

McLaren po komunikácii s Renaultom ako dodávateľom motorom v Bahrajne z preventívnych dôvodov vymenil pohonnú jednotku Landa Norrisa. Výkon motora je na dlhých rovinkách v Abú Zabí dôležitý. „Určite mi pomáha aj nová pohonná jednotka. Prináša možno pol desatiny na kolo. Na rozdiel od minulých víkendov, keď som kvôli starému motoru strácal niekedy až tri desatiny. Nemyslím si, že v Q3 zohral nový motor veľkú úlohu. Dal som skrátka dokopy veľmi dobré, aj keď nie perfektné kolo. Určite to však bolo moje najlepšie kvalifikačné kolo sezóny,“ povedal Lando Norris, ktorý na rozdiel od tímového kolegu, Mercedesov, Verstappena a Leclerca, bude štartovať na najmäkšej zmesi. „Autá okolo mňa štartujú na strednej zmesi, čiže budú to zaujímavé preteky. Zrejme ma čaká náročný prvý stint, no štart z druhého radu nám dáva dobrú šancu na to, aby sme získali dobré body. Dnes sme mali dobrú rýchlosť, teraz to treba preniesť aj do pretekov,“ uzavrel Lando Norris.