logo F1online.sk

Daj do toho všetko, Valtteri. Bottas a Wolff vysvetľujú zaujímavú vysielačku

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala12. 12. 2020

Poslednému kvalifikačnému pokusu Valtteriho Bottasa predchádzala nečakaná komunikácia medzi tímom a fínskym pilotom. Toto Wolff v nej odkazoval Valtterimu Bottasovi, aby v nasledujúcom kole “dal do toho všetko”. Čo táto správa mohla znamenať? Wolff s Bottasom svorne konštatujú, že nešlo o nič vážne, vraj šlo len o osobné povzbudenie.

Po hore špekulácií týkajúcich sa toho, či si Valtteri Bottas udrží sedačku aj pre budúcu sezónu, sa mohlo zdať, že Mercedes chce touto správou Bottasa popohnať k tomu, aby tím presvedčil o svojich kvalitách a nedal mu žiadnu zámienku pomýšľať na nasadenie Georga Russella. Celá správa mala o to väčšiu váhu, že ju nepovedal Bottasov inžinier, ale sám šéf tímu.

Podľa Valtteriho Bottasa by sme si z nej ale nemali nič robiť. “Môže k nám prehovoriť, ak chce,” uviedol na margo toho, že sa mu prihovoril sám Wolff. “V posledných dňoch sme sa bavili o rôznych veciach.”

“Sme tím, jeden druhého podporujeme. Ak viete podporiť iného člena tímu povzbudivými slovami, tak to urobíte. Ja by som spravil to isté pre ktoréhokoľvek nášho člena. Nič viac v tom nebolo. Myslím si, že je to skôr osobná vec,” vysvetľoval 31-ročný Fín.

Toto Wolff v rozhovore pre Sky Sports potvrdil Bottasovu verziu. Po veľmi ťažkej Veľkej cene Sachíru sa vraj s Bottasom dohodli na tom, že si budú častejšie nechávať odkazy, ktorými povzbudia toho druhého.

“Baviť sa s pilotmi pred kvalifikáciou alebo pretekmi býva obtiažne, ale my sme sa o tom zhovárali a on povedal, že od nás chce viac spätnej väzby,” uviedol Toto Wolff. “Je to ťažké, pretože som sa s jazdcami nikdy nebavil. Zo svojej skúsenosti som mal pocit, že to trochu rozptyľuje.”

Bottasovi to, zdá sa, vyhovuje. “Každý je trochu iný a my sme mali dobrý rozhovor. Keď prídete o titul, vždy sa s tým ťažko vyrovnávate. Preto nám povedal, aby sme sa bavili o čosi viac.”

Možno aj vďaka tomu sa Bottasovi podarilo poraziť Lewisa Hamiltona, hoci na Maxa Verstappena tentoraz nestačil. Kým pred týždňom získal Bottas pole position o 0,026 sekundy, dnes ju o 0,025 sekundy stratil.

“Myslím si, že bolo nesmierne ťažké dať dokopy perfektné kolo. Vždy viete tu či tam nájsť pár stotiniek. Áno, mohol som podať aj lepší výkon, ale nebolo to také zlé,” komentoval sobotu pilot Mercedesu, ktorý ešte stále môže prísť o svoju druhú priečku v šampionáte. “Myslím si, že hlavný problém bol v tom, že s postupom času to bolo ťažšie a ťažšie. V Q3 som bol prekvapený z toho, ako málo sme dokázali vyťažiť zo zlepšujúcej sa trate.”

“Možno som mal trochu problém s priľnavosťou na prednej náprave, hlavne ku koncu, keď začali klesať teploty. Dnes bol Red Bull na softoch veľmi rýchly, my sme z nich nevedeli vyžmýkať až toľko v porovnaní so stredne tvrdou zmesou,” doplnil Bottas, ktorý očakáva, že “medzi nami troma” to bude v nedeľu veľmi tesné.