logo F1online.sk

Hamilton ešte nie je úplne fit: Stále niečo cítim v pľúcach

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala12. 12. 2020

Lewis Hamilton si svoju 99. pole position v Abú Zabí nepripísal. Hovorí, že po týždni, ktorý vynechal, mal problémy s balansom auta a tiež sám so sebou. Ešte sa totižto necítil stopercentne dobre.

Sedemnásobný majster sveta vynechal Veľkú cenu Sachíru kvôli koronavírusu. Aj on sa nakazil a keďže jeho priebeh nebol taký mierny ako u Sergia Péreza či Lanca Strolla, až do štvrtka sme čakali, či sa cez víkend predstaví. Ľudia s ťažkým priebehom totižto zvyknú mať problémy aj potom, čo ich už testy považujú za negatívnych.

V prípade Lewisa Hamiltona to bolo presne tak. “Už v Austrálii som hovoril o tom, aký je tento vírus vážna záležitosť. Súcitím s tými, ktorí kvôli tomu trpeli, ktorí kvôli tomu prišli o svojich drahých.”

“Je to hnusný vírus. Ešte na tom nie som stopercentne dobre, v pľúcach stále niečo cítim,” priznal pilot Mercedesu, ktorý v kvalifikácii obsadil len tretie miesto, čo je na jeho štandardy slabý výsledok. “V každom prípade, obyčajne by som jazdil aj keby mi chýbala jedna ruka. To sme proste my, pretekári.”

“Dnes som mal určite ťažký deň. Včera a dnes to boli asi jedny z tých najťažších dní, aké som tento rok v monoposte zažil. Dal som do toho všetko, no neboli z toho tie dokonalé kolá, nebol som to ten tradičný ja. Trápil som sa s autom, ale dal som do toho všetko a bolo to medzi nami tesné. Nestratil som kvantum času,” podotkol Brit, ktorému chýbala necelá desatina. “Ale aj tak ma to bavilo, je to posledná kvalifikácia v sezóne, čiže kvalifikácie mi až do budúceho roka budú chýbať.”

Lewis Hamilton sa po piatku nechal počuť, že svoj monopost “nenašiel v stave, v akom ho nechal”. Sedel v ňom totižto George Russell. Hamilton si kvôli tomu musel opäť nastavovať monopost, čo neprebehlo úplne bez problémov. Okrem toho sa ešte poriadne nedostal do súťažného tempa.

“Trochu to bolo o chýbajúcom rytme, nuž a celkovo som mal problémy s vyvážením auta,” vysvetlil. “Cez víkend som spravil pár veľkých zmien v nastaveniach, pri niektorých som sa zas vrátil späť. Ukázalo sa, že to nebolo zrovna najlepšie rozhodnutie. Snáď to bude zajtra v pretekoch fajn. Bude ťažké zajtra poraziť týchto chlapcov, teším sa však, že tam budem.”

Hneď v prvej časti kvalifikácie bol Hamilton za predposlednou zákrutou príliš široký. Komisári mu zmazali čas a on odkazoval tímu, aby skontrolovali jeho podlahu a hľadali na nej poškodenie.

“Áno, trochu sa poškodila. Moje kolá sú obyčajne veľmi čisté, dnes som také vlastne nemal. Keďže to bolo v prvom kole, aj ten zvyšok kvalifikácie tak pokračoval. Toto bolo prvýkrát, čo som tam bol za celý víkend široký. Podlaha ja trochu poškodená, ale nemyslím si, že keby tam to poškodenie nebolo, že by som získal pole position. Určite to nepomohlo, ale chlapci odviedli dobrú prácu, aby to zaplátali. V noci to opravia.”

V nedeľu očakáva boj nielen so súpermi, ale aj s doznievajúcou chorobou. “Určite to nebudú preteky z tých jednoduchších — z kondičného hľadiska. Zvládnem ich však a dám do toho absolútne všetko.”