logo F1online.sk

Webber: Vettel vo Ferrari zostarol

Sebastian Vettel
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala6. 6. 2020

Sebastian Vettel to vo Ferrari nemal ľahké, za čo si do istej miery môže aj sám, keď opakovane a hlavne zbytočne chyboval, no svoj podiel viny nesie aj samotná Scuderia, u ktorej sa terčom posmechu stalo hlavne strategické oddelenie. Mark Webber so svojím bývalým kolegom súcití, podľa neho ho Maranello vyčerpalo aj psychicky.

Vettel prišiel do Scuderie v roku 2015 s ambicióznym cieľom, stať sa majstrom sveta vo farbách Ferrari. Snaha sa mu nedala uprieť. “Veru, Sebastian robil, čo bolo v jeho silách, aby tím dostal do pozície, z ktorej by mohol získavať tituly majstra sveta, no napokon sa to nepodarilo,” zhrnul Vettelových posledných päť rokov Mark Webber, ktorého sa na Vettela spýtali v podcaste At The Controls.

“Podľa mňa utrpelo jeho sebavedomie, keď sa nedokázal tak úplne zžiť s ich talianskou kultúrou. To bolo veľmi dôležité,” vzápätí pokračoval Webber, ktorý bol Vettelovým kolegom v Red Bulle. Prístup k práci aj celkové nastavenie v Milton Keynes malo Heppenheimčanovi vyhovovať oveľa viac ako talianska ohnivosť.

“Nemci robia veci tak trochu po svojom, veď vieme, že sú v tomto smere takmer robotickí,” pousmial sa. “Angličania, Austrálčania, Novozélanďania či Juhoafričania sú niekde uprostred, no a na úplne opačnom konci tohto spektra sú Latinoameričania.”

Talianov môžeme zaradiť na opačnú polovicu v porovnaní s Nemcami. “Kvôli tomuto ho ich vzájomné spolužitie poriadne zničilo. Môžeme vidieť, že na svoj vek dosť postarol, ja som mu to už viackrát povedal. Išiel na to dobre, pracoval tvrdo, no teraz je už podľa mňa z toho unavený.”

Mercedes, nemecká značka plná britských inžinierov, by Vettelovi mohol dodať extra energiu a vytvoriť preňho vhodnejšie prostredie. Jeho prestup do Brackley však nie je pravdepodobný; Mercedes nemá veľký dôvod niečo meniť, veď si snáď ani nemôže priať tímovú dvojku, ktorá by spolu vychádzala lepšie ako Hamilton s Bottasom a ešte aj zbierala potrebné víťazstvá a tituly.

“Naozaj neviem, kam by mohol ísť,” pokrčil plecami Webber. “Väčšinu svojej kariéry sa pohyboval na dosah pódiových priečok, azda až na jeho prvú sezónu v Toro Rosso, no aj tak počas nej dokázal vyhrať.”

“V Renaulte si ho vôbec neviem predstaviť. Vidím to tak, že ročník 2021 vypustí a možno potom zváži, či sa vráti. Je ešte veľmi mladý na to, aby skončil, no keďže začínal dosť skoro, vo vitríne sa mu blyští plno trofejí. Neprekvapilo by ma, keby skončil, ale pevne dúfam, že tak neurobí,” doplnil.

Súvisiace články