logo F1online.sk

Verstappen to dokázal! Má pole position!

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala12. 12. 2020

Kvalifikácia na VC Abú Zabí bola neuveriteľne tesná, a najspokojnejší z nej bude odchádzať Max Verstappen, ktorý získal premiérovú pole position pre Red Bull v tejto sezóne a stal sa prvým pretekárom, ktorý dokázal v hybridnej ére poraziť Mercedesy na okruhu v Abú Zabí.

Dvojica Mercedesov obsadila len zvyšné dve priečky na kvalifikačnom pódiu, pričom Valtteri Bottas bol o niečo lepší ako Lewis Hamilton.

Max Verstappen ukoristil pole position s časom 1:35,246. Aj napriek tomu, že trať je oveľa dlhšia ako sachírsky ovál, rozdiely na čele boli veľmi podobné ako pred týždňom. Valtteri Bottas stratil len 25 tisícin sekundy a Lewis Hamilton 0,086 sekundy.

Štvrté miesto získal Lando Norris, ktorý si ho vybojoval v úplnom závere kvalifikácie. Prvý pokus v rámci Q3 totižto absolvoval na použitej mäkkej zmesi rovnako ako Kvjat a Gasly, ktorí získali siedme a desiate miesto.

Za Landom Norrisom skončili Alex Albon a Carlos Sainz. McLaren sa pred zajtrajšími pretekmi umiestnil skvele. Po dnešku má všetky predpoklady na to, aby ešte vyzval Racing Pointy v boji o tretiu priečku v konštruktéroch.

Lance Stroll skončil práve na ôsmom mieste a jeho kolega Sergio Pérez len pätnásty. Mexičan však v Q2 neodjazdil ani merané kolo vediac, že v nedeľu bude aj tak štartovať z chvosta štartového roštu.

Deviate miesto pripadlo Charlesovi Leclercovi. Monačan bol opäť oveľa rýchlejší ako Sebastian Vettel, z Q2 sa mu podarilo postúpiť na stredne tvrdej zmesi, kým Sebastian Vettel to nedokázal ani na mäkkej. Doplňme, že Leclerc príde na štarte o tri miesta.

Tesne za prvou desiatkou skončili Ocon s Ricciardom nasledovaní spomínaným Vettelom a Giovinazzim. Russell pokračuje v porážaní svojho kolegu vo Williamse. Latifi mal problémy v nájazde do posledného ostrého kola a za poslednou zákrutou sa roztočil, kvôli čomu svoj čas už nedokázal vylepšiť.

https://pbs.twimg.com/media/EpCwZbDXYAEmehv?format=jpg&name=medium

Všetkým fanúšikom Formuly 1 dávame do pozornosti podcast Boris a Brambor, v ktorého najnovšej časti sa s chlapcami porozprával Števo Eisele. Samozrejme, riešila sa Formula 1! Pokojne si ho zaraďte do svojho playlistu na Spotify, Apple Podcasts, alebo si ho vypočujte na Podbean.