logo F1online.sk

Leclerc to vidí na prvú šestku, ak Ferrari zvládne svoje úlohy perfektne

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala11. 12. 2020

Charles Leclerc zažil podľa svojich slov nie úplne ideálny piatok, no pred zvyškom víkendu svoj tím určite nezatracuje. Očakáva, že v kvalifikácii by sa mohol prebojovať až do prvej šestky. Má to jednu podmienku, a teda Ferrari musí šliapať ako hodinky.

Monačan ukončil piatok na ôsmom mieste po dvanástej priečke z prvého tréningu. Zaujímavosťou je, že popoludní dosiahol takmer identický čas ako Ocon, Pérez aj Ricciardo. Štvoricu delili len tri tisícinky sekundy.

Keď sa ho novinári spýtali na dosiahnuté časy a na to, či mal zlý deň, odpovedal rozpačito, no následne to vysvetlil. “Áno a nie, ak mám byť úprimný. Je to v skutočnosti lepšie, než čo od takýchto okruhov očakávame.”

“Očakávali sme, že budeme mať v tomto teple problémy, spolu s tými dlhými rovinkami v prvom a druhom sektore. Vyzeralo to tak, že sme boli uprostred toho boja s chlapcami, s ktorými bojujeme obyčajne,” odkazuje na McLareny a Renaulty Charles Leclerc. “Pravdepodobne na tom nie sme tak dobre ako minulý víkend, ale to by sme ani nemali čakať. V noci na tom ešte popracujeme a dúfam, že zajtra spravíme krok vpred.”

Viacero pilotov prekvapila mäkká zmes. Nedokázali ju dostať do pracovného okna a udržať ho v ňom celé jedno kolo. Leclerc navyše hovorí, že mu neponúkla ani viac priľnavosti ako o stupeň tvrdšia zmes.

“Je to tu veľmi ťažké, pretože v porovnaní so stredne tvrdou zmesou na nej nezískate veľkú výhodu po stránke priľnavosti,” vysvetľuje Leclerc. “Na druhej strane je oveľa ťažšie ju udržať pri živote celé kolo, hlavne v kvalifikácii. V podstate je to len mäkšia zmes ako tá stredne tvrdá s tým, že nemáte výhodu väčšieho gripu. Odštartovať preteky na nej bude problematické.”

Leclerc sa tento víkend bude musieť popasovať s tým, že do pretekov odštartuje s penalizáciou z VC Sachíru. Komisári mu za kolíziu s Verstappenom a Pérezom naparili stratu troch miest.

Ako vidí svoje šance pred sobotou? Pred týždňom sa skvelým kolom vypracoval až na štvrtú priečku. “Ak dnes v noci odvedieme dobrú prácu a všetko, naozaj všetko dáme dokopy, tak si myslím, že máme na prvú šestku. To je trochu optimistické, ale k tomuto víkendu musíme pristúpiť presne takto. Racing Point je momentálne o kus pred nami, ale McLaren, Renault a my sme na rovnakej úrovni. Oni budú našimi hlavnými rivalmi.”

Sebastian Vettel sa s Ferrari pomaly lúči. Charles Leclerc si na jeho počesť pripravil špeciálnu prilbu a rozlúčkový dizajn nasadil aj Nemec. Výsledkovo ale pravdepodobne nič špeciálne nepredvedie. V tréningoch sa k top 10 veľmi nepriblížil.

“Bolo to také všakovaké. Myslím si, že si budeme musieť spraviť domáce úlohy a dotiahnuť sa,” pomerne stroho hodnotil piatok Sebastian Vettel.

Keď sa ho Will Buxton spýtal na problémy s pneumatikami a pripomenul, že sa viacero pilotov s nimi trápilo a nevedelo ich dostať do okna, Nemec toho tiež veľa nepovedal: “Áno, presne. Avšak, som si istý, že zajtra to bude lepšie.”

Ako to vidí so svojimi šancami v kvalifikácii? “Myslím si, že podobne ako v posledných týždňoch, teda okolo tej hranice prvej desiatky,” dodal Vettel.