logo F1online.sk

Verstappen: Mercedes je zase veľmi silný. Ako celý rok!

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala11. 12. 2020

Piatkové tréningy naznačili, že by sme mali šialený záver sezóny 2020 ukončiť v pokojnejšom duchu. Max Verstappen vidí na čele dvojicu Mercedesov, ktoré opäť majú jasný náskok pred zvyškom poľa. A to aj napriek tomu, že s tohtoročným vývojom skončili strieborné šípy skôr ako Red Bull.

Max Verstappen síce prvý tréning vyhral, no z pohľadu časov ho nemôžeme brať za veľmi smerodajný. Favorit na pole position a víťazstvo Lewis Hamilton si v ňom mäkkú zmesi ani nevyskúšal a stratil viac ako 1,3 sekundy.

Druhý tréning nám mal dať lepší pohľad na to, ako to bude minimálne v sobotu vyzerať a podľa Maxa Verstappena aj dal. Bottas v ňom bol o sekundu lepší ako Red Bull.

“Bolo to OK. Nestalo sa nič šialené. Áno, čaká nás ešte nejaká práca, aby sme zmenšili tú stratu na Mercedes, zase vyzerajú byť veľmi silní. Ako aj po celý rok!” zasmial sa Verstappen. “Aj keď ja som vlastne nezajazdil svoje kolo na mäkkej zmesi.”

Kvalifikačný pokus Maxa Verstappena sa rozbehol dobre. Po fialovom prvom sektore pridal osobné maximum v tom druhom, no v závere spomalil. Do cesty sa mu postavil Sergio Pérez. “Ja som bol s mäkkou zmesou spokojný, len som naďabil na Sergia, ktorý práve pokračoval vo svojich dlhých jazdách. To bolo trochu nešťastné.”

V piatok sme sa opäť nevyhli mazaniu časov; pilotom robila problémy posledná zákruta. Holanďan nepredpokladá, že by sme sa niečoho podobného mali dočkať aj v sobotu. “Aj mne ich pár vymazali, ale toto je piatkový tréning. V kvalifikácii viete, že tam ísť nemôžete, takže si na to dáte väčší pozor.”

“Uvidíme, čo na to povedia ostatní piloti dnes na brífingoch, ale ja si myslím, že my budeme v pohode. Len sme hľadali limity, aby sme vedeli, ako ďaleko môžeme až s monopostom zájsť,” vysvetlil rodák z Hasseltu.

Alex Albon v druhom tréningu zaostal za svojím kolegom len o dve desatiny, no treba vziať do úvahy aj skutočnosť, že Verstappen mohol byť rýchlejší, nebyť spomínaného Sergia Péreza. Na druhej strane má ale aj Albon priestor na zlepšenie, tvrdí.

“Bol to celkom fajn deň. Musíme sa len pokúsiť dostať softy do lepšieho okna,” vysvetľuje Albon, ktorý v oboch tréningoch skončil štvrtý. “Na stredne tvrdej zmesi to bolo OK. Myslím si však, že ani Mercedesy sa na mäkkej zmesi nezlepšili, možno je to o tých gumách.”

“Keď idete do prvej zákruty, tak čakáte veľa gripu, ale ja som ho nenašiel. Musíme popracovať na tom, ako zajazdiť prípravné kolá a nájsť to ideálne okno. Odhliadnuc od tohto to bol dobrý deň,” dodal.