logo F1online.sk

Hamilton si prišiel záver sezóny užiť: Nemusím už nikomu nič dokazovať

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala11. 12. 2020

Lewis Hamilton sa po viac ako týždni strávenom v posteli vrátil do kolotoča Formuly 1. Hovorí, že pred dnešnými tréningmi bol nadšený z toho, že ho čaká ďalší deň na pretekárskom okruhu. S príchodom sa vraj neponáhľal preto, aby niekomu niečo dokazoval; len sa chce na konci sezóny zabaviť.

Bývalí pretekári či komentátori hľadali v nasadení Georga Russella úmysel Tota Wolffa Lewisovi Hamiltonovi ukázať, že navýšenie odmeny, ktoré si pýta, nie je úplne odôvodnené, ak v jeho aute dokáže jazdiť aj mladík za zlomok peňazí a tiež zbierať víťazstvá.

Toto Wolff, samozrejme, tieto špekulácie odmietol s tým, že ich vzájomný vzťah je oveľa úprimnejší. Žiadna zo strán sa podľa neho nesnaží na protistranu cez všakovaké zákulisné ťahy tlačiť, čo si cení.

Ani Lewis Hamilton nesúhlasí s tým, že by sa chcel do monopostu čím skôr vrátiť len preto, aby potvrdil svoje postavenie, ktoré na VC Sachíru mierne zatienil George Russell.

“Nemyslím si, že by som mal ešte niečo robiť, aby som nejako spečatil, čo som spravil,” vysvetľuje svoj návrat sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton. “Nepovažujem to za dôležité, len som sem chcel prísť a užiť si to. Tento víkend nemám komu čo dokazovať, nemyslím si, že by to bolo nutné. Chcem sa len zabaviť.”

Brit neskrýval nadšenie z toho, že má ťažký týždeň za sebou a opäť si mohol sadnúť do Mercedesu W11. “Dnes ráno som bol veľmi šťastný a vďačný za to, že môžem byť opäť tu. Samozrejme, snažím sa sezónu ukončiť, ako sa patrí. Bol som strašne vzrušený, ako keby to bol prvý deň v škole.”

Piloti sú zvyknutí na to, že medzi veľkými cenami býva jeden víkend voľný, no nie sú zvyknutí na to, že ten víkend strávia v posteli s Covidom. Hamiltona to zabrzdilo a poznačilo to aj jeho štart do súťažného víkendu. V prvom tréningu obsadil Hamilton piate miesto, hoci v druhom ho predbehol už len Valtteri Bottas.

“Určite mi chvíľu trvalo, kým som sa znova do toho dostal — to v prvom tréningu —, ale aj v tom druhom som sa ešte hľadal,” priznal Hamilton. “Nebolo to však také zlé. Myslím, že sme stihli väčšinu toho, čo sme v tých prvých 40 minútach ráno zameškali.”

Mercedes mal aj niekoľko problémov s technikou, čo sa však na konci sezóny dá čakať. “Určite to bol trochu chaotický deň. Veľa sa toho deje, chlapci sú na cestách už tretí týždeň. Mali sme pár technických problémov, ale vyriešili sme ich — ako vždy. Zajtra to bude určite lepšie. Dnes sme navyše vybavili veľa vecí, ktoré sme potrebovali otestovať pre budúcu sezónu. Chlapci robia, čo vedia, aby zapracovali na veciach pre nasledujúci rok.”

Hamilton mal napokon ešte zhodnotiť predstavenie Georga Russella, ktoré sledoval z bahrajnskej hotelovej izby. “Myslím si, že George predviedol úžasný výkon. Myslím si, že to vedia všetci. Ja som za 27 rokov, čo pretekám, nevynechal ani jedny preteky. Raz o tom možno napíšem knihu. Ale ako som povedal, som vďačný za to, že môžem byť späť.”