logo F1online.sk

Nečakaný odchod: Louis Camilleri vo Ferrari končí

Louis Camilleri
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala10. 12. 2020

Vo štvrtok večer sa motoršportovým svetom prehnali nečakané správy. Výkonný riaditeľ Ferrari Louis Camilleri sa rozhodol s okamžitou platnosťou odstúpiť zo svojej pozície vo Ferrari a tiež z postu šéfa spoločnosti Philip Morris. Uvádza, že odchádza z osobných dôvodov.

Ferrari informovalo o tom, že Camilleri už dlho bojuje s Covidom-19. Jeho život nie je v ohrození, ale niekoľko týždňov musel stráviť v nemocnici. Teraz sa zotavuje doma v New Yorku. Práve boj s Covidom je jedným z hlavných dôvodov rezignácie 65-ročného rodáka z Alexandrie.

Talianska značka tak prichádza o výkonného riaditeľa, o ktorom sa len pred pár dňami šéf Scuderie Ferrari Mattia Binotto vyjadroval s veľkou chválou. Priznal, že v Camilleriho našiel priateľa. Scuderia sa mu vďaka tomu viedla o čosi ľahšie, ako by tomu bolo za čias Sergia Marchionneho.

Komu sa Binotto bude zodpovedať v budúcnosti, zatiaľ nie je jasné. Poznáme len meno dočasného zástupcu odchádzajúceho Louisa Camilleriho. Jeho úlohy zatiaľ prevezme prezident FIATu John Elkann. Správna rada Ferrari zatiaľ bude hľadať Camilleriho stálu náhradu.

“Ferrari bolo vždy súčasťou môjho života. Boli mi veľkou cťou, že som v ňom mohol pracovať ako výkonný riaditeľ,” lúčil sa s Ferrari v nečakanom vyhlásení Louis Camilleri. Vedeniu vraj o svojom odchode povedal len vo štvrtok. “Môj obdiv, ktorý patrí výnimočným mužom a ženám z Maranella za ich vášeň a odhodlanie, ktorú preukazujú vo všetkom, čo robia, nepozná hranice. Som hrdý na úspechy, ktoré táto spoločnosť od roku 2018 dosiahla. Viem, že tie najlepšie roky pre Ferrari ešte len prídu.”

John Elkann vyjadril poľutovanie nad tým, že Camilleri odchádza. “Chcel by som vysloviť moje najúprimnejšie ďakujem Louisovi za jeho bezmedznú oddanosť v pozícii výkonného riaditeľa od roku 2018 a ako člena správnej rady od roku 2015.”

“Jeho vášeň pre Ferrari nemala hranice a pod jeho vedením si spoločnosť upevnila svoje postavenie jednej z najväčších svetových firiem, ktorá zužitkovala svoje jedinečné dedičstvo. Jemu a jeho rodine želáme dlhý a šťastný dôchodok,” doplnil Elkann.

Pre Mattiu Binotta to nie sú dobré správy. Bol to práve Louis Camilleri, kto sa snažil Ferrari stiahnuť z cesty, po ktorej šlo v minulých rokoch. Rozhodol sa skoncovať s kultúrou obviňovania. Binotta dlhodobo podporoval a bol jeho veľkým spojencom. Tlačil na to, aby Ferrari prijímalo riešenia nielen z krátkodobého, ale hlavne z dlhodobého hľadiska, a preto stál za nástupcom Maurizia Arrivabeneho aj v ťažkých časoch sezóny 2020.