logo F1online.sk

FIA Sainzovi neudelila výnimku na “nováčikovské” testy

Boxové svetlá Racing Pointu
© Twitter/Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala9. 12. 2020

O budúcotýždňové testy v Abú Zabí, ktoré majú oficiálne nálepku nováčikovské, bol veľký boj. Zdá sa však, že sa už aj skončil. FIA rozhodla, že Carlos Sainz výnimku nedostane, a teda sa na nich nebude môcť zúčastniť.

Úspešne tak na FIA zatlačil len Renault, ktorý sa na testy určené pre juniorov pokúsil nasadiť Fernanda Alonsa. Španiel sa do Formuly 1 vracia po dvoch rokoch, a tak mu príde vhod každé natestované kolo. Tie so súčasným monopostom sú o to cennejšie.

Ostatným tímom sa, prirodzene, nepáčilo, že FIA upravila podmienku, podľa ktorej sa rozhodovalo, kto na testy sme a kto nie, tak, aby Alonso týmto sitom prešiel. Pôvodne mali testy povolené absolvovať len piloti, ktorí vo svojej kariére neodjazdili viac ako dve veľké ceny, no po tlaku Renaultu došlo k rozšíreniu menoslovu jazdcov o tých, ktorí v roku 2020 neabsolvovali viac ako dve veľké ceny.

A tak sa stalo, že zatiaľ čo 39-ročný dvojnásobný majster sveta Fernando Alonso, 36-ročný Kubica či 32-ročný Buemi sitom zrazu prešli, 26-ročný Sainz prestupujúci do Ferrari nie.

Scuderia sa s tým pokúsila niečo spraviť a cez víkend požiadala FIA o výnimku pre Carlosa Sainza. V pravidlách pre testy je totižto čarovná formulka, podľa ktorej má FIA možnosť udeliť pilotovi výnimku — na základe čoho, nevedno.

O objasnenie situácie žiadali FIA aj ďalšie tímy, napríklad Racing Point by sa potešil tomu, keby mohol nasadiť Sebastiana Vettela. V utorok dostali od Michaela Masiho odpoveď, o ktorej informoval Autosport. Podľa tohto zdroja sa v nej píše, že žiadne ďalšie uvoľňovanie podmienok nebude.

Masi zopakoval, že účasť bude povolená len pilotom, ktorí počas svojej kariéry, resp. v roku 2020 neodjazdili viac ako dve veľké ceny. Reakcie na toto rozhodnutie môžeme čakať už vo štvrtok na tlačových konferenciách.