logo F1online.sk

Sklamaný Sainz: Mohli sme byť na pódiu…

Carlos Sainz
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl6. 12. 2020

McLaren v dramatickej zápletke na vonkajšom bahrajnskom okruhu patrí medzi zdolaných. Viac než polovicu pretekov to vyzeralo tak, že britský tím dosiahne na svoje tretie pódium v sezóne, napokon z toho bolo „len“ štvrté a desiate miesto.

Carlos Sainz bol tretí po štarte, tretí po prvých pitstopoch a tretí ešte v 55. kole. Aj preto veľmi bolí, že v situácii, keď sa prepadli oba Mercedesy a mimo bol Max Verstappen, prišiel do cieľa „len“ na štvrtom mieste.

„Od štartu som bol tretí, dobre som manažoval prvý stint na mäkkých pneumatikách. Myslel som si, že sa dnes môžeme dostať na pódium,“ povzdychol si Carlos Sainz.

Po pretekoch sa ľahko povie, že Sainz to mohol skúsiť dotiahnuť do cieľa na strednej zmesi. Pokojne sa však mohlo stať, že by ho predbehli Pérez, Ocon či Stroll na čerstvejších pneumatikách, a potom by už proti nim strategicky nemal čo vymyslieť. Preto dáva zmysel, že ho McLaren v 55. kole povolal na druhý pitstop, keď sa snažil využiť fázu virtuálneho safety caru. Tá sa skončila prakticky vo chvíli, keď Carlos zahol do boxov. V tej chvíli mal Španiel prvú dávku smoly.

A druhú dávku smoly si vybral po výjazde safety caru a chaose v boxoch Mercedesu. Ocitol sa za Russellom a Bottasom. Kým prvý menovaný sa rýchlo dostal dopredu, druhý nevedel predbehnúť Strolla, čo Sainzovi prakticky znemožnilo možnosť s o niečo čerstvejšími pneumatikami naháňať Strolla či Ocona. Zopakovala sa situácia z Nemecka 2019, keď Sainz tiež mieril na pódium, no doplatil na to, že štvrtý Bottas sa nevedel dostať cez tretieho Kvjata.

Carlos si na Bottasa v rádiu poriadne zanadával a nakoniec ho sám predbehol. Na pódium, ktoré by bolo krásnou rozlúčkou s McLarenom, to už žiaľ nestačilo. „Jazdci, ktorí išli na jednu zastávku, dnes boli šťastnejší. Vyšiel mi pekný manéver na Bottasa, a vydal som sa naháňať Strolla. Mal som o niečo čerstvejšie pneumatiky, no Racing Point bol oveľa rýchlejší na rovinkách. Mohli sme mať pódium,“ povzdychol si sklamaný Španiel.

McLaren sa tak prepadol na štvrté miesto Pohára konštruktérov, jeho nádeje na tretiu priečku sa pred Abú Zabí výrazne znížili. Britská stajňa síce získala 13 bodov (v prípade trestov pre Mercedesy to môže byť aj 14 či 16), avšak mohlo to dopadnúť aj oveľa lepšie. „Pre mňa osobne to boli možno jedny z najlepších pretekov. Nechali sme za sebou autá, ktoré boli rýchlejšie, čiže sa veľmi nemôžeme sťažovať. Na druhej strane, mohlo to byť pódium. Naša rýchlosť nebola dobrá. Trápili sme sa v druhom sektore. Táto verzia trate však celkovo priniesla vzrušujúce pretekanie. Nemôžem povedať, že ju milujem, keďže sme neboli rýchli. Bolo to však zaujímavé,“ uzavrel Carlos Sainz.

Súvisiace články