logo F1online.sk

Steiner priznáva, že Haas čaká s Mazepinom veľa práce

Nikita Mazepin
© Twitter/Haas F1 Team
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 12. 2020

Haas tento týždeň oficiálne potvrdil, že v sezóne 2021 budú jeho farby reprezentovať Mick Schumacher a Nikita Mazepin. Obaja o niekoľko dní nastúpili na finále sezóny F2 a obaja boli v poslednom víkende pod tlakom. No kým prvý menovaný na seba strhol množstvo pozitívnej pozornosti, ten druhý naopak veľmi negatívnej.

Štart z osemnástej priečky majstrovským ambíciám Micka Schumachera určite nepomohol. Nemecký pretekár sa však trpezlivou jazdou prepracoval na pekné siedme miesto (vďaka Mazepinovej penalizácii na potom na šieste), hneď za svojho rivala v boji o titul, Calluma Ilotta. Nikita Mazepin naopak potreboval získať čo najviac bodov a obsadiť v celkovom hodnotení prinajhoršom piate miesto, ktoré by mu zaručilo dostatok bodov na zisk superlicencie. Ruský pretekár sa stal v tejto sezóne známym pre svoju agresivitu, ktorú v sobotných pretekoch vyhrotil na úplné maximum.

Komisári prešetrovali až štyri incidenty, v ktorých bol „obžalovaným“ práve Mazepin. V dvoch z nich ho uznali vinným, za čo dostal dva päťsekundové tresty. Na Nikitu sa pochopiteľne zniesla vlna kritiky a svojho budúceho pilota nijak zvlášť nebránil ani boss Haasu.

„Videl som tie preteky F2 a áno, dostal penalizáciu,“ povedal Günther Steiner na margo sobotných pretekov F2. „Myslím, že je to súčasť učebného procesu a nepochybne nás s ním v tomto smere čaká veľa práce. Treba sa z toho poučiť, takéto veci sa nemôžu stávať.“

Haas tento týždeň potvrdil Mazepina ako svojho pilota pre sezónu 2021 bez toho, aby mal stopercentnú istotu, že získa superlicenciu. Nikitovo „vyvádzanie“ však ťažko môžete ospravedlniť dodatočným tlakom. Totižto, prakticky jediný, kto ho mohol o celkové piate miesto pripraviť, bol Christian Lundgaard. Ten mal na štarte sobotných pretekov problémy a prepadol sa na posledné miesto. Mazepin by tak potrebné piate miesto získal aj v prípade, že by tento víkend nebodoval vôbec.

„Dobré je, že sa mu podarilo doviezť domov superlicenciu, čím splnil cieľ,“ povedal Steiner. „Keď sme ho podpisovali, vedeli sme, že tam je malá šance, že by sa to nemuselo podariť. Bol som si však istý, že sa mu to nakoniec vyjde.“