logo F1online.sk

Nebola to moja naj kvalifikácia, uznáva Bottas. Stratil aj kvôli chýbajúcemu zákrytu

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala5. 12. 2020

Hoci tesne, ale predsa Valtteri Bottas splnil to, čo sa od neho očakávalo. Pri absencii Lewisa Hamiltona získal pole position a do nedeľných pretekov vyštartuje z prvej priečky. S časom, aký v závere zajazdil, však nebol spokojný.

Príchod Georga Russella pre Bottasa neveštil nič dobré. Tento víkend totižto nemôže skutočne vyhrať. Ak si odnesie prvenstvo z kvalifikácie aj pretekov, tak to bude s odkazom, že to sa predsa od neho očakávalo, veď má kolegu, ktorý v aute sedí len pár hodín. Ak by však s Russellom prehral, pre jeho reputáciu by to mohla byť veľká rana.

Bottas si to pred sobotou uvedomoval a presne s tým aj šiel do kvalifikácie. Chcel ju vyhrať. “Samozrejme, to bol na dnes náš jediný cieľ, stáť na pole position. Je fajn byť na pole, ale nebola to moja najlepšia kvalifikácia. Som rád, že to stačilo.”

“Koniec tej kvalifikácie nebol zrovna najlepší. Myslím si, že najdôležitejšie bolo to, že som v poslednom kole nemal žiaden zákryt. Bol som prvý na trati,” vysvetľuje tesný rozdiel medzi ním a Russellom. “Tam som trochu stratil, ale som rád, že to aj tak stačilo. Inak som bol so svojou prácou spokojný.”

Bottas dnes pozorne sledoval časy svojho kolegu. Ten sa v kvalifikácii každým kolom zlepšoval. “Vedel som, že to s Georgom bude tesné, pretože som videl, aký mal progres, hlavne počas kvalifikácie. Učil sa a približoval. Vedel som, že nemám žiaden priestor na chybu, lebo on by to využil. Áno, bolo to tesné, ale to sa na takejto trati dalo čakať.”

Sedačku v Mercedese Bottas ohrieva už od roku 2017 — od odchodu Nica Rosberga. Nebolo trochu zvláštne mať vedľa seba niekoho iného ako Lewisa Hamiltona? “Je to iný pocit. Celé tie roky som sa snažil naháňať Lewisa a väčšinu času som bol bodovo za ním. Snažil som sa a snažil. V tomto smere je to iný pocit, ale šampionát je už za nami, takže ťažko sa to opisuje. Bola to výzva a ja som pretekár. Nechcem prehrať so svojím kolegom.”

Štart pretekov Fínovi väčšinou nevyjde, no keďže teraz nebude mať po svojom boku Lewisa Hamiltona, jeho vyhliadky na to, že bude na čele aj po prvej zákrute, sú určite vyššie. Prvú priečku si však bude musieť udržať aj po 87 kolách.

“Ideme do trochu neznámeho teritória po stránke toho, aké to budú preteky. Nasledovať iné autá nebolo ľahké, takže som naozaj rád, že stojím na pole position,” dopĺňa Bottas. “Snáď to budú zábavné preteky. Trať je dosť hrboľatá a kľukatá, ale uvidíme zajtra.”

Súvisiace články