logo F1online.sk

Russell s autom bojoval. Ešte aj teraz má mierny chaos v tlačidlách

George Russell
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala5. 12. 2020

George Russell skončil v kvalifikácii na druhom mieste len 0,026 sekundy za Valtterim Bottasom. Tento rozdiel treba brať aj v kontexte toho, aká je trať v Sachíre krátka, no keď si na druhej strane uvedomíme, že na prípravu mal len 210 minút, určite to nebol zlý výkon.

Brit je už druhý rok pretekárom Williamsu, ktorý sa nachádza na presne opačnom konci štartového poľa. Za ten čas si stihol vycibriť svoj jazdecký štýl tak, aby vyhovoval monopostu FW42, resp. jeho nástupcovi FW43. Úplne zmeniť štýl jazdy za dva dni preto nebolo ľahké a robilo mu to problémy.

“Bolo to neuveriteľne intenzívne,” priznal George Russell po zisku druhej priečky. “Musel som sa toho toľko naučiť, zvyknúť si na auto, sedadlo a všetko. Veľmi sa líšia. Toto mi prišlo veľmi cudzie. Vyžaduje iný štýl jazdenia. Snažil som sa zabudnúť na to, čo som sa naučil vo Williamse, a naučiť sa, ako v tomto novom aute jazdiť rýchlo.”

“V treťom tréningu som toho veľa poskúšal, nedopadlo to tak dobre. Po tom tréningu by som bol rád, keby som sa dostal aspoň do Q3. Ale som naozaj potešený. V podstate sme to posledné kolo poskladali dobre.”

“Hnevá ma, že som prišiel o pole position o dvadsať milisekúnd, ale keby ste mi pred týždňom povedali, že sa na ďalší týždeň kvalifikujem na druhom mieste, neveril by som vám!” vyhlásil náhradník Lewisa Hamiltona.

Podľa Marka Hughesa sa v prvej zákrute, v ktorej bol Russell stabilne pomalší ako Bottas, ukázalo, prečo mu prišlo auto Mercedesu cudzie. Mercedes W11 mal vpredu veľa gripu. Keď zatočil štýlom, ktorý vyhovuje Williamsu, spôsobil, že auto skĺzlo do nedotáčavosti a na výjazde zas bolo pretáčavé. Preto sme videli toľko korekcií.

V tomto Russellovi nepomohol ani fakt, že na veľkej časti okruhu pretekal pred týždňom. “Myslím si, že by to bolo lepšie, keby som sem prišiel s čistou hlavou a na tomto okruhu ešte nepretekal — alebo na jeho polovici. Celý minulý týždeň som totižto brzdil v jednom bode, robil som to a tamto. Toto auto je ale úplne iné.”

Nuž a tlačidlá na volante sú kapitola sama o sebe. “A tiež všetky tie procedúry — musel som sa naučiť postupy, nové tlačidlá. V prvom tréningu som tu či tam stlačil zlý gombík. Ešte aj v kvalifikácii som raz stlačil neutrál namiesto niečoho iného.”

Vo Williamse toto všetko je už preňho “rutina”, ako sám hovorí, no tento víkend bolo veľa vecí úplne nových. “Bežne o týchto veciach ani nerozmýšľate, ide to prirodzene. Mercedes sa mi to snažil poupravovať čo najviac, ako to bolo fyzicky možné, len aby mi to uľahčil. Bolo za tým veľa práce a stále mi to všetko chvíľu trvá. Potrebujete pár pretekov, aby ste všetko pochopili.”

Russell následne žartovne odkázal cez obrazovku Totovi Wolffovi: “Toto, ešte pár pretekov a budem tam!”