logo F1online.sk

Leclerc žiari šťastím, z auta vyskočil ešte pred koncom Q3

Charles Leclerc
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala5. 12. 2020

Charles Leclerc v kvalifikácii na Veľkú cenu Sachíru nesklamal a podal prvotriedny výkon. Do pretekov odštartuje z druhého radu, čo sa od Ferrari po tréningoch vôbec nečakalo. Scuderia mala totižto problém vôbec sa dostať do prvej desiatky. Monačan však v závere vyčaroval kolo ako z iného sveta. Nečudo, že s ním bol veľmi spokojný.

Leclerc pôsobil po svojom poslednom kole v Q3 veľmi sebavedomo, veď v tom čase bolo druhé najlepšie len tesne za tým Verstappenovým. Keď ho dokončil, poriadne si vydýchol a skonštatoval, že bolo “veľmi dobré”, čo mu kvitoval aj inžinier. Z auta dokonca vyskočil, hoci do konca zostávalo okolo sedem minút.

Nebolo to prehnané sebavedomie. V garáži si vypýtal povolenie od inžiniera vyskočiť z auta. “Môžeš, ak si myslíš, že už nebudeš rýchlejší, Charles,” ozvalo sa z vysielačky.

Leclerc si to nemyslel a dôvod je jednoduchý: “Nemal som už novú sadu,” prezradil v rozhovore pre Sky Sports. “Rozhodol som, že vyjdeme na trať o niečo skôr, namiesto toho, aby sme vyčkávali na koniec. A to z dvoch dôvodov. Prvým bolo to, že som očakával veľký chaos s tou premávkou na konci, a po druhé, mal som v hlave jasno.”

“Chcel som len vyjsť na trať a spraviť si svoju prácu. To sa podarilo. Nemyslím si, že keby som vyšiel na trať neskôr, že by som predviedol niečo lepšie. Som extrémne šťastný,” usmieval sa rodák z Monte Carla.

Dá sa to označiť za perfektné kolo? Bol po ňom veľmi spokojný… “To som veru bol. Ja neviem, nerád hovorím, že nejaké kolo je perfektné, pretože vždy môžete niečo urobiť lepšie. Ale úprimne, všetko, čo som chcel spraviť, som aj spravil.”

Leclerc pokračoval krátkou rekapituláciou svojho kola. “V prvej zákrute som bol vystrašený, lebo som brzdil naozaj neskoro. Podarilo sa mi ňou ale prejsť. V štvorke mi to ustrelilo a povedal som si, ó, môj bože, neviem, či toto tie gumy zvládnu až do konca kola.”

Získal však v kľukatom druhom sektore, a hlavne vo ôsmej zákrute. Pomohol mu aj súper. “Tam som bol veľmi rýchly. Po treťom tréningu som tam spravil obrovský pokrok. Na nájazdoch som využíval oveľa viac trate, sledoval som totiž palubné zábery Pierra Gaslyho. Takže vďaka, Pierre!”

V nedeľu máme preteky, čo od nich Leclerc očakáva? “Tento rok sme sa viackrát kvalifikovali vyššie, než sme mali. Toto nám vždy dá veľké nádeje pred nedeľou, no potom zostaneme frustrovaní. Ale buďme realisti. Zajtra to bude ťažký deň, asi nebudeme takí konkurencieschopní ako dnes. Nemyslím si, že máme štvrté najrýchlejšie auto na okruhu. Vyčkajme a uvidíme, ja sa posnažím z toho vyťažiť čo najviac.”

Súvisiace články