logo F1online.sk

Alonso má zelenú, môže sa zúčastniť “nováčikovských” testov

Fernando Alonso testuje R.S.18
© Renault Sport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 12. 2020

V utorok po záverečnej Veľkej cene Abú Zabí sa na okruhu Yas Marina mali uskutočniť nováčikovské testy. Tím Renault prišiel v priebehu sezóny s požiadavkou, aby FIA umožnila účasť aj Fernandovi Alonsovi, ktorý sa v budúcom roku vráti do kolotoča F1. Zmena sa síce viacerým súperom nepáčila, no FIA ju napokon odobrila.

Proti snahe Renaultu sa stavali tímy McLaren, Ferrari a Racing Point, ktoré poukazovali na fakt, že by tento test umožnil stajni z Enstone získať výhodu. Kilometre navyše s Alonsom za volantom by podľa ich mienky významne pomohli Renaultu vo vývoji počas zimnej prestávky.

Na stredajšom stretnutí športových riaditeľov však napokon kompetentní odobrili zmenu pravidiel. Testy po sezóne budú otvorené širšiemu okruhu pilotov, nielen nováčikom. Nie je už preto na mieste ich nazývať „nováčikovskými testami“. Podľa nového znenia pravidiel sa ich môže zúčastniť pilot, ktorý v roku 2020 nepretekal vo Formule 1. Do kokpitu sa teda môže dostať nielen Alonso, ale napríklad aj testovací pilot Alfy Romeo Robert Kubica či Sebastien Buemi z Red Bullu. Šancu však môže dostať aj taký Jack Aitken, ktorý sa síce zúčastní Veľkej ceny Sachíru, no jeho sa táto požiadavka z pochopiteľných dôvodov netýka.

Súperi Renaultu, najmä McLaren a Racing Point, zrejme budú na toto rozhodnutie poriadne hromžiť. Oba tímy totiž už skôr deklarovali, že sa testov nezúčastnia. Niektoré zákulisné zdroje pritom tvrdili, že trio Ferrari – McLaren – Racing Point lobuje za to, aby boli tieto testy otvorené komukoľvek. Teoreticky by tak mohli posadiť do kokpitu Carlosa Sainza, Daniela Ricciarda, resp. Sebastiana Vettela, čo by im prinieslo porovnateľnú výhodu, ako Renaultu. Títo jazdci však majú zmluvy platné až od 1. januára, v deň konania testov tak budú ešte stále viazaní k svojim súčasným zamestnávateľom.