logo F1online.sk

Steiner obhajuje Fittipaldiho nasadenie: Nemáme ho tu ako maskota

Günther Steiner
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala2. 12. 2020

Haas sa rozhodol nahradiť Romaina Grosjeana zvučným menom. Uprednostnil ho pred Louisom Delétrazom, ktorý by bol z pohľadu rýchlosti pravdepodobne lepšou voľbou. Vybral si však vnuka slávneho majstra sveta Emersona Fittipaldiho Pietra, za čo sa stajňa ocitla uprostred delostreleckej paľby od fanúšikov, ktorí hľadia len na výkony.

V Haase mohli rozmýšľať pragmaticky. Ich tohtoročné auto za veľa nestojí, takže z tohto pohľadu azda nie je až také dôležité, kto sa do slabučkého monopostu posadí. Očami marketérov je však medzi nasadením pomerne neznámeho Louisa Delétraza a Pietra Fittipaldiho veľký rozdiel.

Günther Steiner sa ešte v utorok voči útokom ohradil a Fittipaldiho sa zastal. “Nemáme ho tu ako maskota,” vyhlásil. “Moja prvotná obava bola, že by sa objavil prípad Covidu a nie zranenie, ale presne pre toto sme ho požiadali, aby nás počas týchto troch týždňov sprevádzal.”

“Máme tiež Louisa Delétraza, ale Pietro je už v našej bubline. Podstúpil všetky testy na Covid. Emerson bol vo svojich časoch hviezdou a mať jeho meno v tíme je určite dobrá vec, ale nie je to hlavný dôvod, prečo je tu,” vysvetľoval 55-ročný Talian. “Pietro je tu, aby odviedol kus dobrej roboty.”

Louisa Delétraza premárnená šanca stále veľmi mrzí a na sociálnych sieťach neustále podpichuje Haas. O túto príležitosť totiž prišiel napriek tomu, že sa považuje za toho rýchlejšieho z dvojice rezervných jazdcov Haasu.

Jack Aitken mal viac šťastia a Williams si ho zvolil ako náhradu za Georga Russella, hoci do Bahrajnu už doletel aj skúsenejší Stoffel Vandoorne. Williams by sa na jeho zapožičaní s Mercedesom určite dohodol. Ďalšími rezervami Williamsu sú Roy Nissany, Dan Ticktum a Jamie Chadwicková.

Delétraz na to zareagoval slovami, že ide o výber výlučne na základe čistej rýchlosti pretekára. Naznačil, že v Haase to tak nebolo, keď na adresu Williamsu podotkol: “Je fajn vidieť, že niektoré tímy rešpektujú svojich jazdcov.”

Steiner, ktorý je mimochodom veľmi dobrým priateľom Emersona Fittipaldiho, od mladíka zázraky v každom prípade nečaká. “Nebude ľahké získať s naším autom dobrý výsledok, hlavne na tejto trati,” pokračoval s odkazom na bahrajnský “ovál”.

“Predtým už absolvoval nejaké testy na ováloch, možno mu to pomôže. Určite mu ale pomôže fakt, že sa počas svojej kariéry ocitol vo viacerých tímoch. Rýchlo sa adaptuje a my mu s tým pomôžeme. Kevin (Magnussen) už ponúkol svoju pomoc a zodpovie mu akékoľvek otázky,” prezradil na záver.