logo F1online.sk

Grosjean cítil blízkosť smrti: Ruky sa mi pálili o šasi

Romain Grosjean vylieza z ohňa
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 12. 2020

Veľká cena Bahrajnu 2020 sa zapíše do histórie Formuly 1 ako dejisko jednej z najdesivejších nehôd v sedemdesiatročnej histórii športu. S veľkým šťastím i radosťou môžeme povedať, že sa v ten deň nikomu nič vážne nestalo. Romain Grosjean, ktorý strávil takmer pol minúty v ohnivom pekle, šťastne unikol, môže sa teda vrátiť domov k manželke a trom deťom.

Výjazd z tretej zákruty prvého kola Veľkej ceny Bahrajnu. Už tradične agresívny pilot Haasu skríži cestu Daniilovi Kvjatovi na AlphaTauri. Následný kontakt vystrelí Grosjeana čelom k zvodidlám, zrážke sa už nedá zabrániť. V momente nárazu sa monopost Haasu pohybuje rýchlosťou asi 220 kilometrov za hodinu a v zlomku sekundy pôsobí na telo francúzskeho pilota preťaženie vyše 50g.

Monopost sa následkom tvrdého nárazu rozpolí na dve časti a premení na ohnivú guľu. Priamo v jej strede sedí Grosjean v pasci, z ktorej musí rýchlo uniknúť. Každá sekunda je drahá, pribehnú hasiči a na mieste okamžite zastaví i medical car. Odvážni muži sa však kvôli ohromným plameňom nemajú šancu dostať k Romainovi. V tom sa však z ohňa vynorí silueta francúzskeho pretekára, ktorý sa z pekelnej pasce dokáže dostať aj sám a skočí priamo do opatery lekárov.

Tento film už určite videl každý fanúšik Formuly 1 niekoľkokrát. Vďaka Grosjeanovým prvým vyjadreniam sa teraz môžeme preniesť priamo do kokpitu.

„Neviem, či zázraky existujú alebo je vhodné použiť toto slovo, no podľa mňa v ten deň ešte neprišiel môj čas,“ povedal Romain vo svojom prvom väčšom rozhovore po nehode pre TF1. „Mal som pocit, že to bolo oveľa viac ako 28 sekúnd, pretože som sa odtiaľ pokúšal dostať trikrát.“

„Bol som schopný odopnúť pásy a dostať sa von. Volant v kokpite nebol, zrejme odletel následkom nárazu,” spomína Grosjean. Podľa niektorých správ sa Romainov volant následkom nárazu rozlomil, čo mu určite pomohlo dostať sa z kokpitu rýchlejšie.

„Pohľad skrz priezor bol úplne oranžový, videl som plamene na ľavej strane. Myslel som na mnoho vecí, spomenul som si aj na Nikiho Laudu. Hovoril som si, že nemôžem skončiť takto, nie teraz. Nemôžem zakončiť svoj príbeh vo Formule 1 týmto spôsobom.“

„A sú tu tiež moje deti, mysľou mi bežalo, že sa skrátka musím dostať von. Vystrčil som ruky do toho ohňa, zreteľne som cítil, ako sa pália o šasi. Vyskočil som von a potom zacítil, ako ma niekto ťahá za kombinézu. Vtedy som vedel, že sa mi z toho podarilo dostať,“ opísal Grosjean najdôležitejších 28 sekúnd svojho života.

Romain sa skrátka musel dostať von. Doma má krásnu manželku a tri krásne deti. Rodák zo Ženevy s úsmevom povedal, že jeho päťročný synček Simon verí, že jeho otec má „superschopnosti“ a okolo seba „zázračný štít lásky“, ktorý ho ochránil.

„Od dieťaťa sú to naozaj veľmi silné slová,“ usmieva sa Grosjean. „Starší syn Sascha je už trochu racionálnejší, snaží sa to celé pochopiť. A tá moja najmenšia nakreslila obrázok pre ockove boľavé ruky.“

Francúzsky pretekár priznal, že sa bude musieť so svojou traumou zveriť a diskutovať o nej. Nijak neskrýva, že sa obával smrti.

„Viac som sa bál o moju rodinu a priateľov, samozrejme najviac o deti, ktoré sú mojou najväčšou pýchou a zdrojom energie, nie o seba. Myslím, že budem potrebovať nejakú psychologickú pomoc a nejako na tom zapracovať, pretože som naozaj cítil blízkosť smrti,“ povedal Grosjean.

„Ani v hollywoodskom filme neuvidíte zábery ako tieto. Bola to tá najväčšia nehoda, akú som v živote videl. Auto zachvátili plamene, explodovalo a vzbĺkla aj batéria.“

Romain samozrejme nezabudol poďakovať ani svojim strážnym anjelom, vrátane tých fyzických, záchranárom, hasičom, lekárom a ďalším. Je však stále telom i dušou pretekár a myšlienky na koniec kariéry nemá. Do auta sa chce vrátiť čo najskôr a Formule 1 chce zamávať inak, než vyskakovaním z ohnivej gule v boji o holý život.

„Môžem povedať, že sú vo mne pocity šťastia, kedy vidím veci inak. Tiež však cítim, že sa potrebujem vrátiť do auta, ak to bude možné, tak v Abú Zabí. Chcem zakončiť svoj príbeh vo Formule 1 iným spôsobom,“ povedal Grosjean.

„Bolo to akoby som sa druhýkrát narodil. Celý život ma bude sprevádzať, ako som v ten deň vyskočil. Mám okolo seba veľa ľudí, ktorí ma ľúbia, čo ma veľmi dojíma. Niekedy je mi z toho do plaču,“ uzavrel francúzsky pretekár.