logo F1online.sk

Za svätožiaru ďakuje i Magnussen: Je to zázrak

Kevin Magnussen a Romain Grosjean
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 12. 2020

Štart Veľkej ceny Bahrajnu, výjazd z tretej zákruty. Na konci poľa Romain Grosjean veľmi agresívnym manévrom skríži cestu Daniilovi Kvjatovi. Ruský pretekár s danou situáciou nemôže nič urobiť a po vzájomnom kontakte sa v role pasažiera ocitá i Grosjean. Jeho auto čelne narazí do zvodidiel a v zlomku sekundy sa premení na ohnivú guľu.

Celý svet zatajil dych, devätnástka jazdcov nevynímajúc. Strašidelné čakanie netrvá dlho, o pár sekúnd ponúkne réžia zábery na šokovaného, no živého Romaina, ktorý vyskočil z plameňov dokonca po vlastných. Nehoda bola reklamou na všetkých strážnych anjelov, bezpečnostných systémov a najmä, ochranný systém halo. Ten nepochybne naplno predviedol svoje kvality a za jeho zavedenie ďakujú aj jazdci, ktorí boli proti tomu.

„Tak hlavne som veľmi, veľmi šťastný, že Romain z tej nehody odišiel po vlastných – bolo to niečo neuveriteľné, tá nehoda, ktorá sa tam stala,“ ťažko hľadal slová po náročných pretekoch v Bahrajne Kevin Magnussen. „To, že prežil, je vlastne zázrak.“

„Som veľmi rád za svätožiaru, skvelé, že máme na autách niečo také. Som si istý, že bez nej by to dopadlo úplne inak,“ povedal dánsky pretekár, ktorý podobne ako Grosjean, patril pred rokmi k veľkým kritikom tohto bezpečnostného systému.

„To je z mojej strany všetko, som skrátka rád, že je Romain stále s nami,“ dodal Magnussen jasne naznačujúc, že v rozhovore už nechce pokračovať.