logo F1online.sk

Norris spanikáril, maršál nedodržal pravidlá cestnej premávky

Landovi Norrisovi prebehol cez cestu maršál
© FOM
Ladislav Király
Ladislav Király30. 11. 2020

Keď v závere Veľkej ceny Bahrajnu odstavil svoje auto Sergio Pérez, odrazu vznikol nečakaný zmätok. Jeden z maršálov, ktorý chcel prísť pomôcť s hasením, totiž veľmi nerozvážne prebehol cez trať.

„There’s a guy fucking running across the track,“ zahlásil do vysielačky Lando Norris, ktorý použil aj nepekný vulgarizmus. Rozhorčene tak reagoval na skutočnosť, že niekto mu prebehol pred autom. Vzápätí už pokojnejšie dodal: „Najodvážnejší chlapík, akého som kedy videl…“

Ako sa neskôr ukázalo, maršál tak spravil bez súhlasu vedenia pretekov. „Bola to posledná vec, ktorú som čakal, takže som trochu spanikáril,“ skonštatoval Norris. „Nepozrel sa doľava a doprava, ako by pri prechode cez cestu mal spraviť. Našťastie sme mali dvojitú žltú vlajku a išiel som pomaly, pretože nemalo význam nič riskovať. Nebolo ho vidieť práve najlepšie, lebo bol v čiernom či tmavomodrom a ja som pozeral smerom dohora.

„Videl som vlastne len poskakujúci hasiaci prístroj červenej farby. Bolo to dosť šialené, ale chlapík mal gule, tak klobúk dolu,“ dodal pretekár McLarenu.

Na situáciu následne reagoval aj riaditeľ pretekov Michael Masi. „Auto Sergia Péreza horelo a maršál dal na svoj vlastný inštinkt. Nedostal inštrukcie, len videl oheň,“ objasňoval nástupca Charlieho Whitinga. „Mám pocit, že vzhľadom na to, čo sa udialo predtým (nehoda Romaina Grosjeana), cítil prioritu uhasiť oheň.“

„Maršáli majú veľmi jasné inštrukcie. Okamžite sme sa o tom s nimi aj bavili a všetkých budeme upozorňovať, že takto cez trať nemôžu prechádzať. Videl však oheň a šiel ho uhasiť. Nemôžeme ho za to úplne zvoziť, veď chcel uhasiť oheň. Určite ešte myslel na to, čo sa stalo predtým a aké tam boli plamene,“ dodal Masi.

Situácia trochu pripomenula VC Juhoafrickej republiky z roku 1977. Tom Pryce zrazil maršála s hasiacim prístrojom Frikkie Jansena van Vuurena. Obaja zahynuli.