logo F1online.skF1online.sk

Réžia sa bráni Ricciardovej kritike, pri nešťastí by opakované zábery neukazovala

nehoda Romaina Grosjeana
© FOM
Ladislav Király
Ladislav Király30. 11. 2020

Daniel Ricciardo bol po Veľkej cene Bahrajnu sklamaný z televíznej réžie. Nevedel pochopiť, prečo ukazovala zábery z nehody Romaina Grosjeana a považoval to za neúctivé k jeho rodine. No a aj pretekárom sa vraj potom omnoho ťažšie nasadalo do áut.

Austrálsky pretekár tvrdil, že to bolo „nechutné“ a vyslovil hlboké sklamanie. Hovorca Formuly 1 to však vnímal celkom inak a podľa neho sa réžia držala všetkých protokolov. Všetko prebehlo v súlade s dohodami a aj s etikou.

„V prvom rade treba povedať, že v F1 tieto veci nie sú o zábave,“ zdôraznil hovorca priamo reagujúc na Ricciardove narážky. „Ešte predtým, ako padne rozhodnutie o pustení záznamu, je potrebné splniť niekoľko procedúr a protokolov. Okamžite po nehode sú odstrihnuté všetky palubné zábery, ale aj zábery z vrtuľníka a všetko ostatné. Vedenie pretekov a prenosové centrum je v priamom kontakte.“

„Až do okamihu, kým nie je potvrdené, že jazdec je OK, sa neukazujú žiadne zábery. V tomto prípade F1 ukázala až záber, keď bol Romain pri sanitke, mal dole prilbu a s pomocou vedel kráčať.“

„Až do okamihu, ako vedenie pretekov a FIA nedali súhlas a potvrdenie, že všetci sú v poriadku, teda jazdec, maršáli, lekári a podobne, neboli ukazované žiadne záznamy nehody. Všetko prišlo až potom,“ zdôraznil zástupca F1.

S televíznou réžiou súhlasil aj šéf Haasu Günther Steiner, podľa ktorého sme práve vďaka záberom vedeli, že Grosjean je v poriadku. Do tých okamihov to vyzeralo zle nedobre.

„Na vec existujú dva pohľady, ale môj je taký, že keď to dopadlo dobre a nič strašné sa nestalo, tak prečo to ľuďom neukázať? Áno, bolo to zlé, ale každý je v poriadku. Takto s tým treba narábať,“ zdôraznil Steiner.

„Čím skôr sme všetkým chceli dať vedieť, že Romain je OK. Bolo by ťažké kontaktovať jeho rodinu, kamarátov, známych, všetkých členov tímu. Pritom stačí vyslať jednu takúto správu prostredníctvom televízie, ktorá je omnoho silnejšia.“

„Kým tieto veci dopadnú dobre, nemám s tým problém. Jasne, že ak by sa stalo niečo zlé, ukazovať by to nemali. Nie som expert na televíznu etiku, ale tu sme podľa mňa ukázali len dobrú vec. Bola to veľmi zlá nehoda, ale mali sme šťastie a všetko dopadlo OK. Nechcem povedať, že to dopadlo dobre, pretože tieto veci nie sú dobré. Ale bolo to OK,“ dodal Günther Steiner.

Súvisiace články

Diskusia