logo F1online.skF1online.sk

Môže Verstappen vyhrať? Vlani by to nebol žiadny problém, povedal so smiechom Max

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 02:08

Max Verstappen v Mexiku dokázal, že sa dokáže kvalifikovať do prvého radu aj bez najrýchlejšieho auta a poriadnej prípravy. Holandský pretekár vynechal takmer celý piatok, jeho Red Bull nebol v najlepšej forme, ale napriek tomu v kvalifikácii výrazne miešal kartami. Druhé miesto na štarte je podľa jeho slov ďaleko nad očakávania.

Pohľad na porovnanie Verstappena a jeho tímového kolegu pôsobí v súčasnosti ešte desivejšie než kedykoľvek predtým. Red Bull sa v Austine predstavil sebavedomo a Helmut Marko volal: „Sme späť!“ Naproti tomu, v Mexiku to jeden a pol dňa nevyzeralo veľmi optimisticky. Max to však opäť vytiahol do prvého radu, čo vyvoláva syzifovskú otázku: je to auto, alebo jazdec?

„Záleží od okruhu,“ odpovedal Verstappen na otázku reportérky televízie Sky, či sa monopost zlepšuje, alebo sú za tým schopnosti pilota. „Vieme, že nie sme najkonkurencieschopnejší v pomalých zákrutách, pritom na tejto trati sú takmer všetky zákruty pomalé, takže očakávate, že to bude ťažké.“

„Jasné, že keď v piatok neodjazdíte takmer nič, budete to mať ešte ťažšie. V treťom tréningu som doháňal zameškané, ale trať bola opäť veľmi špinavá. V kvalifikácii som sa stále učil, ale, našťastie, vykonané zmeny nastavenia pomohli, hoci som vôbec nečakal, že odštartujem z prvého radu,“ dodal spokojne Max.

Ten je až mučivo blízko k svojmu štvrtému titulu majstra sveta a treba povedať, že si ho absolútne zaslúži. Jeho Red Bull RB20 momentálne určite nie je najrýchlejší monopost v štartovom poli, ale Verstappen s ním so železnou pravidelnosťou bojuje v okolí najlepšej trojky.

Na otázku, či v súčasnosti jazdí ešte lepšie ako na vrchole svojej dominancie, odpovedal: „Okrem prvých piatich pretekov zažívam náročnú sezónu. Pravdepodobne si to vyžaduje ešte väčšiu pozornosť k detailom, keď zo seba chcete dostať to najlepšie, ale to sa mi páči.“

„Samozrejme, že by som rád bol na pole position a dominoval v pretekoch, ale keď to nie je možné, musíte maximalizovať každý výsledok – ešte ťažšie to je, keď vynecháte celý piatok. S dneškom som preto veľmi spokojný,“ povedal Verstappen.

Čo nás čaká v nedeľných pretekoch? Nájazd do prvej zákruty bude dlhý a kľúčový. Vzhľadom na nadmorskú výšku sa v Mexiku ťažko predbieha a Ferrari bolo v pretekových simuláciách veľmi mocné. Red Bull však nevyhral od Barcelony a v Mexiku určite túži po najvyššom stupienku, hoci k tomu zrejme nemá najlepšie náradie.

„Vlani by som povedal: ‚Jasné, žiadny problém‘,“ povedal o vyhliadke na víťazstvo so smiechom Max. „V poslednom období však v pretekoch nepatríme k najrýchlejším. Musíme na tom pracovať, ale tento víkend to nedokážem predvídať, pretože na to potrebujete piatok. Myslím si, že v prvom stinte sa budeme učiť za pochodu a smerom k tomu druhému sa môžeme prispôsobiť.“

Súvisiace články

Diskusia