logo F1online.skF1online.sk

Verstappen nad piatkom mávol rukou, nútenej výmeny motora sa nebojí

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 03:03

Keby si Max Verstappen v piatok spravil voľno a zostal vylihovať vo svojej hotelovej izbe namiesto toho, aby vyrazil na okruh, o nič zásadné by neprišiel. Piatok považuje za maximálne neužitočný deň, počas ktorého ho navyše trápili technické problémy.

Už na konci prvého tréningu sa vo vysielačke Maxa Verstappena ozvalo, že “niečo nie je v poriadku” s pohonnou jednotkou. Mechanici sa pozreli a odstránili problém, ktorý mal súvisieť s netesným nasávaním turba. Christian Horner ubezpečoval, že sa všetko podarilo napraviť.

V druhom tréningu sa však Holanďan opäť začal sťažovať na svoj agregát, ktorý tentoraz vydával zvláštny, podľa jeho slov “znepokojujúci” zvuk. Keď neutíchal, na pokyn inžiniera zamieril do garáže, kde prečkal zvyšok piatkového programu, zatiaľ čo sa tím vŕtal v pohonnej jednotke.

“Skúmame, čo sa stalo z pohľadu motora. Neviem, čo to presne je,” odpovedal Max Verstappen na zvedavé novinárske otázky. Nálada však bola na bode mrazu. “Z môjho pohľadu to bol zbytočný deň. Odjazdil som nejakých päť alebo šesť kôl. V tejto chvíli toho nie je veľa, čo by sme z toho mohli vyčítať.”

Sezóna sa chýli ku koncu, a tak sa v súvislosti s Red Bullom začala spomínať aj potenciálna penalizácia za výmenu motora. “Nie, to bude v poriadku,” ubezpečil líder šampionátu, ktorý zrejme v piatok jazdil so starým motorom a Red Bull by ho pred sobotou beztak vymenil za pretekový kus.

Aj keby nie, Helmut Marko poznamenal, že nešlo o nič vážne. “Bol to ten istý problém. Snažíme sa zistiť, prečo sa vrátil, aj keď sme to napravili. Nie je to však vážny problém, len ho musíme vyriešiť. Niekde máme únik.”

Okrem toho v garáži červených býkov riešili aj poškodenie novej podlahy. Došlo k nemu, keď monopost prešiel po kuse ocele, ktorá spadla z mosta. Podľa športového poradcu stajne bolo poškodenie také rozsiahle, že celú podlahu museli vymeniť. “Našťastie sme mali náhradnú.”

O vyvážení monopostu tak Verstappen ani nechcel hovoriť. “O tom vám ani neviem nič povedať. Nemal som poriadny výjazd. Celkovo som odjazdil päť alebo šesť kôl, a v nich sú už zahrnuté aj nejaké kolá z dlhého stintu. Tento deň môžeme hodiť za hlavu.”

Getty Images/RB Content Pool

Sergio Pérez pred víkendom avizoval, že by sa chcel prvýkrát od VC Číny konečne vrátiť na pódium. Po piatku však už svojich fanúšikov začína pripravovať na to, že si budú musieť zájsť chuť.

“Nemám z toho veľmi dobrý pocit. Mali sme pár problémov s jazdnými vlastnosťami v nízkych rýchlostiach,” vysvetľoval Sergio Pérez. “Čaká nás práca, ale stále sme ďaleko od čela.”

Napokon sa prihovoril aj svojim priaznivcom, ktorých je na tribúnach neúrekom. “Ľudia sú tu úžasní. Ja by som si kvôli nim želal, aby sme boli o čosi konkurencieschopnejší, žiaľ, zatiaľ to nie je ten prípad. Jeden však nikdy nevie, keď sa zajtra budú meniť podmienky na trať, stať sa môže hocičo. Dúfam, že v kvalifikácii toho dokážeme z auta vyžmýkať viac a fanúšikom ponúkneme niečo, z čoho sa budú môcť tešiť.”

Súvisiace články

Diskusia