logo F1online.sk

Verstappen po nehode: Keby mi pilot odmietol pretekať, vykopol by som ho

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 11. 2020

Asi nikoho neprekvapí, že témou číslo jeden bola na tlačovej konferencii najlepšej trojky nehoda Romaina Grosjeana. Prekvapivé boli možno len niektoré odpovede. Max Verstappen chladnokrvne skonštatoval, že by na mieste šéfa tímu nedal jazdcom možnosť stiahnuť sa z pretekov.

Nedeľné preteky boli prerušené na viac ako hodinu. Jazdci mali preto dostatok času na to, aby si prezreli aj opakované zábery z nehody, ktoré medzitým púšťala réžia do éteru. Niektorí si “opakovačky” pozreli hneď, iní sa im radšej vyhli.

Sergio Pérez po pretekoch priznal, že koncentrovať sa len na reštart nebolo úplne jednoduché. Spokojný nebol ani Daniel Ricciardo, ktorý skritizoval réžiu za to, že hrôzostrašné zábery niekoľkokrát pustila do vysielania.

A ich postoje sa dajú pochopiť, museli totižto naskočiť do auta s vedomím, že niečo podobné sa môže kedykoľvek stať aj im. To si určite uvedomujú aj inokedy, no emócie sú len pár minút po takmer tragickej nehode oveľa silnejšie.

Reštartu sa napokon zúčastnili všetci, no na tlačovej konferencii sa rozoberalo i to, či by mali mať piloti možnosť po takomto negatívnom zážitku z pretekov odstúpiť. Slovo dostal Max Verstappen.

“Nechápem, prečo by ste nepretekali,” vyhlásil holandský pretekár a pokúsil sa vcítiť do role šéfa tímu: “Keby som ja bol šéfom tímu, vykopol by som takého jazdca. Ak by nešiel pretekať a bol by som tímovým bossom, povedal by som mu, že si už do toho kokpitu nikdy nesadne.”

Lewis Hamilton na to zareagoval slovami: “Dúfam, že nikdy nebudeš mojím tímovým šéfom.” S Verstappenom však súhlasí, len to podal inak: “My nie sme tí, ktorí rozhodujú o bezpečnosti. My sme tu na to, aby sme si odviedli svoju prácu. Spoliehame sa na FIA, ktorá dáva pozor na bezpečnosť, a automaticky jej veríme. Takže nie, nemyslím si to.”

Na Verstappena zareagoval na sociálnych sieťach Jack Aitken, ktorý vlani v rámci šampionátu F2 pretekal v Belgickom Spa. To sa do histórie motoršportu zapísalo čiernymi písmenami smrťou Anthoina Huberta. Preteky boli prerušené v druhom kole a napokon aj predčasne ukončené.

“Nikomu neželám zažiť nič, čo by ho mohlo vyviesť z omylu,” zareagoval priamo na Verstappena Aitken. “Všetci sme ľudia a celá scéna bola traumatizujúca, hlavne na začiatku, keď sme nevedeli, v akom je Romain stave. Áno, sme tu, aby sme pretekali, ale nie za každých okolností. Keď vedeli, že je v poriadku, tak to pre nich bolo oveľa ľahšie, tým som si istý.”