logo F1online.sk

Hamilton sa opäť ohlásil, hovorí o “bezohľadnej neúcte k životom našich ľudí”

Lewis Hamilton
© Mercedes
Ladislav Király
Ladislav Király2. 6. 2020

Lewisom Hamiltonom aktuálna situácia vo svete poriadne zatriasla. Úmrtie Afroameričana Georga Floyda, ku ktorému prišlo v Minneapolise, v ňom vyvolalo obrovský hnev. Nedokáže pochopiť, že ešte aj v roku 2020 je mnohým blízky rasizmus a k ľuďom inej farby pleti, ako bielej, sa vo viacerých prípadoch nepristupuje spravodlivo.

Podobne to cítia aj ďalšie osobnosti a celý tento deň je do istej miery čierny. Prebieha tzv. „Blackout Tuesday“ a mnoho bojovníkov proti rasizmu na svojich sociálnych sieťach publikovalo čisto čierne obrázky. Škoda len, že celé toto snaženie je do veľkej miery zatienené množstvom nespratníkov, ktorí celú príležitosť využili na vyvolanie nepokojov, výtržností a na rabovanie.

Hamilton sa vyjadroval neprestajne od Floydovej smrti, ale najhlasnejší bol v nedeľu. Vytočilo ho, že Formula 1 ako taká, ale ani jej pretekári, sa k veci vôbec nevyjadrili a nepostavili sa proti rasizmu. Následne sa tak stalo a svoje stanoviská vydali viacerí pretekári, ale i Formula 1 ako celok.

V utorok sa šesťnásobný majster sveta F1 ohlásil znovu. „Tento posledný týždeň bol taký temný, že som napokon nedokázal udržať svoje emócie na uzde,“ vyjadril sa Angličan. „Cítil som obrovské množstvo hnevu i smútku a doslova som nemohol veriť tomu, čo videli moje oči.“

„Keď som videl tú bezohľadnú neúctu k životom našich ľudí, totálne ma premohla zúrivosť. Tá nespravodlivosť, ktorej musia čeliť naši bratia a sestry po celom svete, a to zas a zas, je nechutná a MUSÍ skončiť.“

„Tak veľa ľudí vyzerá byť prekvapených, avšak pre nás to bohužiaľ prekvapujúce nie je,“ pokračoval Hamilton. „Tí z nás, ktorí sú čierni, hnedí alebo niečo medzi tým, to vnímajú každý deň a pritom by sme sa nemali cítiť tak, že sme sa už narodili vinní,nepatríme sem, prípadne sa len kvôli farbe našej pokožky báť o svoje životy.“

„Will Smith to povedal najlepšie. Rasizmus nie je horší, ako bol, len je natočený a zaznamenaný. Až teraz, keď je svet dobre vybavený kamerami, sa tento problém tak výrazne dostal na svetlo,“ pokračoval pretekár Mercedesu, podľa ktorého sa niečo začalo diať až vtedy, keď sa na uliciach rozbehli výtržnosti a nepokoje. Ale to už bolo neskoro.

„Najskôr sa museli sťažovať stovky tisíc ľudí a museli začať horieť budovy, aby kompetentní zareagovali a rozhodli sa Dereka Chauvina zatknúť za vraždu. A to je smutné. No a Amerika bohužiaľ nie je jediné miesto, kde ešte rasizmus prebýva. Keď sa ako ľudia nedokážeme postaviť za to, čo je správne, tak naďalej zlyhávame. Prosím neseďte v tichosti, nech je farba vašej pokožky akákoľvek. Black Lives Matter,“ dodal Lewis Hamilton.

Súvisiace články