logo F1online.sk

Zdrvený Pérez stratu pódia oželie: Dnes bolo dôležitejšie niečo iné

Dymiace auto Sergia Péreza
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala29. 11. 2020

Sergio Pérez je určite smoliarom dňa. Po veľmi peknom výkone, keď sa takmer celú nedeľu držal na tretej priečke pred Alexom Albonom na rýchlejšom Red Bulle, domov niesol pódiový výsledok. Štyri kolá pred koncom mu však zlyhala pohonná jednotka a o všetko prišiel. Podstatné však podľa neho bolo niečo iné; že o to najdôležitejšie neprišla Grosjeanova rodina.

Ešte pár minút predtým, než motor v útrobách jeho Racing Pointu vypovedal poslušnosť, sme počuli rozjareného Péreza vo vysielačke vtipkovať, či jeho tím pri tom všetkom nezaspal. “Budíček, budíček,” odkazoval s úsmevom v hlase, ktorý sa onedlho vytratil.

Mohlo byť z toho druhé pódium za sebou. Pérezova avizovaná pondelňajšia tlačová konferencia, ktorej predmetom majú byť Mexičanove dobré výsledky z posledných veľkých cien, by bola razom o niečo veselšia.

“Deň, akým bol tento, je ťažké stráviť,” priznal zlomený Sergio Pérez. “Je to ťažké pre mňa aj pre môj tím. Mimoriadne bolestivé je to aj z pohľadu šampionátu. Tieto body boli pre nás extrémne cenné a na konci sezóny by mohli predstavovať obrovský rozdiel. S tým však už nič nenarobíme. Toto je to čaro nášho športu.”

Mexičan vzápätí pokračoval: “Ale dnes je to všetko aj tak trochu irelevantné — toto pódium, táto trofej. Jedna trofej hore dolu, je to len trofej. Dôležité je, že je Grosjean v poriadku a môže sa vrátiť k svojej rodine.”

“Vidieť takú veľkú nehodu bol veľký šok. A potom sa o desať minút musíte vrátiť do auta. Poviem vám, nebol to príjemný deň,” zhodnotil Pérez, ktorý je dvojnásobným otcom, podobne ako trojnásobný otec Grosjean.

Vrátiť sa do auta a podať stopercentný výkon potom, čo zbadal zábery nehody, nebolo jednoduché. Nečudo, že sa im Sebastian Vettel — ďalší otec medzi pilotmi — snažil vyhnúť. “Nie je to vôbec ľahké, bolo to extrémne,” odvetil na otázku, či sa vedel na reštarte koncentrovať. “Ste šokovaní, potrebujete trochu času. Na druhej strane však musíte zostať koncentrovaní na preteky, musíte sa pripraviť.”