logo F1online.skF1online.sk

Neposadíme ľudí na detektor lži, znie z FIA

Technici FIA skúmajú monopost Red Bullu RB20
© Sky Sports/Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 20:46

Záležitosť možného porušovania parc fermé zo strany Red Bullu je uzavretá, hlási FIA. Trest nepríde, pretože jednoducho nevieme, či tím skutočne porušil pravidlá, alebo nie. Chýba nám rozhodujúci dôkaz. Podľa šéfa FIA pre záležitosti monopostov Nikolasa Tombazisa nám však nechýba istota, že sa niečo také v budúcnosti už nezopakuje.

Aj keď zástupcovia McLarenu chrlia obvinenia a požiadavky a ďaleko od nich neuteká ani Toto Wolff z Mercedesu, tímu Red Bull nič nehrozí. Môžeme len podrobne sledovať výkony tohto tímu a snažiť sa odhadnúť, či im strata tohto zariadenia uškodila.

Podľa Nikolasa Tombazisa, najmocnejšieho muža Medzinárodnej automobilovej federácie v oblasti dodržiavania a vytvárania technických pravidiel, je pre jeho organizáciu a jeho ľudí celá kontroverzia definitívne uzavretá. „Môžem s úplnou istotou povedať, či došlo k porušeniu pravidiel? Nie. Môžem povedať, že záležitosť je uzavretá? Rozhodne áno,“ vyhlásil bývalý inžinier Ferrari, ktorého cituje Autosport.

Aj keď McLaren volá po ďalšom vyšetrovaní a Zak Brown dokonca navrhol, aby zamestnanci Red Bullu podpísali čestné prehlásenia, Medzinárodná automobilová federácia urobila hrubú čiaru za celou záležitosťou. Tombazis akékoľvek ďalšie vyšetrovanie a hľadanie nových metód vyšetrovania rázne odmieta.

„Je náročné sa vracať do minulosti a spätne dokazovať, čo sa stalo. Nemyslíme si, že dokážete vyšetriť dva roky starý problém. Keď sa máme rozhodnúť, že eskalujeme celú situáciu a pôjdeme pred tribunál, chceme odôvodnené indície, nie fámy alebo špekulácie,“ vyhlásil Tombazis.

„Keďže tento dizajn nie je nelegálny, podľa nás je správne, keď povieme: ‚Musíme niečo urobiť, aby sme mali istotu, že tu nebude pochybnosť.‘ Zároveň však musíme vytýčiť jasnú časovú hranicu a pri niektorých záležitostiach sa nemôžeme zapodievať detailmi,“ dodal Tombazis.

Pre šéfov tímov to možno nie je uzavretá záležitosť a možno sa k tomu budú vracať aj v Mexiku či Brazílii, ale Medzinárodná automobilová federácia nepodnikne ďalšie kroky. Videli sme zástupcov FIA na prehliadke v garáži Red Bullu, kde im mechanici ukazovali, ako funguje predmetné zariadenie, ale to v radoch konkurencie vyvolalo skôr pobavenie. Možno by o záležitosti ochotne prehovoril aj niektorý z bývalých, alebo súčasných, zamestnancov Red Bullu, ale ani to nie je podľa jedného z najdôležitejších mužov federácie riešenie.

„Musíme mať na pamäti, že stále máme dočinenia s ľuďmi. Hovoríme tu o ľuďoch s meniacimi sa podmienkami a lojalitou. Musíte teda len opatrne pristupovať k tomu, ako chcete eskalovať situáciu,“ povedal šéf FIA pre záležitosti monopostov.

„Nechceme ľudí posadiť na detektor lži a vypočúvať ich pod rozsvietenou lampou. My také veci nerobíme. V minulosti som pracoval pre mnohé tímy a tiež som získal ľudí z konkurenčných tímov. Vždy som sa stretával s názormi, že v inej stajni sa veci robili inak. Niekedy musíte tieto slová interpretovať s veľkou opatrnosťou. Nemôžete eskalovať situáciu na základe pár komentárov,“ vysvetlil Tombazis.

Súvisiace články

Diskusia