logo F1online.sk

Vodič lekárskeho vozidla: Toľko plameňov som ešte nevidel

Romain Grosjean
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala29. 11. 2020

Obrázky z nehody Romaina Grosjeana obletia svet. Aj vďaka tomu, že ju francúzsky pretekár prežil. V prvých momentoch to však nevyzeralo dobre, aj samotnému vodičovi lekárskeho vozidla stuhla krv v žilách.

Monopost Romaina Grosjeana explodoval po náraze priamo do bariéry. Senzor zaznamenal preťaženie 53G, po ktorom nasledoval výbuch spôsobený rozlomením auta na dve polovice a následným pretrhnutím palivovej nádrže. Plne natankovaný monopost museli hasiť niekoľkí hasiči naraz.

“Ešte nikdy sme nevideli toľko plameňov,” hovoril van der Merwe, ktorý bol na mieste nehody len pár sekúnd po náraze. “Za dvanásť rokov som nevidel toľko ohňa po takomto náraze. Chvíľu nám trvalo, kým sme si uvedomili, čo sa to vlastne deje.”

“Som si istý, že sa to všetko zomlelo len za pár sekúnd, ale ja som mal pocit, akoby to bola celá večnosť. Potom Romain sám začal vyliezať z auta, čo je už samo o sebe pri takejto nehode úžasné,” potešil sa 40-ročný rodák z Johannesburgu.

Zadná časť monopostu zostala pred bariérou, predná časť s monokokom sa zasekla uprostred bariéry. Nebyť svätožiary, následky mohli byť oveľa horšie ako popáleniny na rukách, nohách a podozrenie na zlomené rebro.

“Potvrdilo sa, že systémy, ktoré tu vyvíjame, fungujú ruka v ruke. Svätožiara, bariéry, bezpečnostné pásy, všetko fungovalo tak, ako malo. Keby sme nemali čo i len jednu z týchto vecí, tak výsledok dnes mohol byť úplne iný,” doplnil van der Merwe.