logo F1online.skF1online.sk

Bolo to na hrane, okomentoval súboj s Norrisom Leclerc. Komisári netrestali

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 21:48

Posledné kolo šprintových pretekov v Austine dvíhalo divákov zo sedačiek a Ferrari hneď dvakrát. Fanúšikov McLarenu však mohlo dodatočne zodvihnúť ešte tretí raz. Komisári totiž prešetrovali incident, v ktorom Charles Leclerc zabránil katastrofe.

Tlak fanúšikov McLarenu musel najskôr vyskočiť v prvej zákrute, kde sa Carlosovi Sainzovi s výdatnou pomocou Landa Norrisa podarilo dostať na druhú priečku. Následne sa na zadné krídlo McLarenu nalepil aj Charles Leclerc a na súpera to vyskúšal v pätnástke. Norris však nechcel predať svoju kožu lacno, zvolil si vnútornú stopu a zabrzdil dostatočne skoro, aby sa pred neho po vnútrajšku Ferrari nedostalo.

Charles Leclerc vo vysielačke hlásil, že Norris menil smer v brzdnej zóne, na čo pravidlá hľadia veľmi prísne. Napokon svoj pohľad trochu korigoval. “Nečakal som, že to urobí. Možno som v zápale boja usúdil, že menil smer na brzdách, musím sa ešte pozrieť na zábery. Zdá sa však, že to bolo na hrane z toho pohľadu, ako si vybral svoju stopu, no aj toto patrí k pretekaniu.”

“Chcel si svoju pozíciu udržať. Ja som sa snažil a bolo to tesné, takmer sme havarovali. Napokon však nikto nekolidoval a on dorazil do cieľa vpredu. Ešte som si však nepozrel opakované zábery,” poznamenal monacký pretekár.

Komisári vyšetrovali Landa Norrisa za manévre z posledného kola, ktoré riaditeľ pretekov hlásil komisárom. Brit sa napokon penalizácii vyhol. Štvorica arbitrov v zložení Garry Connelly, Loïc Bacquelaine, Derek Warwick a Dennis Dean rozhodli, že Norris sa nedopustil “žiadnej výraznej zmeny smeru pri brzdení”. “Manéver v pätnástej zákrute bol legitímnym obranným manévrom pilota auta s číslom 4.”

Charles Leclerc však ešte môže mať posledné slovo. Ferrari sa pýšilo vynikajúcim tempom a Sainz porazil Norrisa napriek tomu, že v podstate celý čas súperil s tímovým kolegom a ničil si pri tom pneumatiky.

“V pretekoch sme silní. Myslím si, že v kvalifikácii sa budeme trápiť o čosi viac kvôli problémom, o ktorých interne vieme. Dnes popoludní ich nedokážeme odstrániť,” upozornil Leclerc. “Dúfam, že budeme blízko pole position, ale nemyslím si, že by sme v kvalifikácii mali najrýchlejšie auto. V pretekoch sme na tom dobre.”

Súvisiace články

Diskusia