logo F1online.sk

Grosjean sa druhýkrát narodil. Po čelnom náraze jeho auto vybuchlo

Nehoda Romaina Grosjeana
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala29. 11. 2020

Romain Grosjean si z Bahrajnu odnesie to najcennejšie, čo má. Dva preteky pred očakávaným ukončením formulovej kariéry to totižto mohlo dopadnúť aj inak. Po hrôzostrašnej nehode z úvodu veľkej ceny sa jeho auto rozpadlo na dve polovice.

Po štarte z chvosta štartového poľa sa ocitol v súboji s niekoľkými monopostmi. V jednom momente sa však rozhodol prejsť na pravú stranu trate, zrejme aby sa inštinktívne dostal čo najďalej od Alfy Romeo naľavo, ktorá sa ocitla mimo trate a jasne mala problémy. Poznamenajme tiež, že z áut vpredu odletel kus karbónu, ktorý trafil práve Grosjeanovu pravú prednú pneumatiku. Mohlo ísť aj o reakciu na túto súčiastku.

Napravo bol ale medzitým Daniil Kvjat. Dvojica sa zrazila a Grosjeanovo auto si to zamierilo čelne do bariéry. V momente kontaktu bol Grosjean už len pasažier. Po naráze jeho monopost vybuchol, keďže sa rozlomil na dve polovice a uniklo palivo, ktoré je uskladnené za pilotom.

Nasledovali mrazivé sekundy, kedy sa čakalo, či sa Grosjeanovi podarí dostať z horiaceho auta. Francúz sa, našťastie, po malej chvíli z monopostu dostal a preskočil bariéru. V momente sa ho ujali lekári a zamieril do lekárskeho vozidla a následne aj do lekárskeho centra.

Haas informoval, že Grosjean má drobné popáleniny na rukách a nohách a podozrenie na zlomeninu rebier.

Francúz môže ďakovať aj svätožiare, ktorá prerazila bariéru a ochránila jeho hlavu. Ak by bez nej samotný náraz, počas ktorého zažil preťaženie 53G, aj prežil, pravdepodobne by stratil vedomie. Vyslobodiť ho by bolo veľmi ťažké.