logo F1online.skF1online.sk

Binotto vysvetlil, prečo by ako šéf Ferrari Hamiltona nepodpísal

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala14. 10. 2024

Mattia Binotto sa po krátkej prestávke vracia do kolotoča Formuly 1. Povedie projekt Audi, ktorý bude súperiť s jeho srdcovkou Ferrari, no to neznamená, že by Scuderii nedržal palce. Jej bývalý šéf prezradil, že sa stále teší z víťazstiev Ferrari a súhlasí aj s mnohými rozhodnutiami súčasného vedenia, ale v jazdeckej otázke sa vraj nezhodnú.

Obliecť sa do červenej kombinézy a pretekať vo Ferrari je snom každého jazdca, ale splní sa len malej hŕstke z nich. Do seba musí zapadnúť množstvo kúskov skladačky, čo sa v prípade Lewisa Hamiltona podarilo. Jedným z týchto kúskov bol napokon aj odchod Mattiu Binotta, ktorý by vraj Hamiltona neprijal.

Mattia Binotto sa nielen o Ferrari zhováral s talianskym denníkom Corriere della Sera. Prezradil, že na svoje pôsobenie v Maranelle spomína v dobrom, veď v ňom zažil veľa krásnych chvíľ. “Bolo to 28 rokov, počas ktorých som toho veľa získal. Som šťastný, že som bol súčasťou tejto výnimočnej histórie, obdobia fantastických víťazstiev, ku ktorým som prispel svojím dielom.”

Rodák zo švajčiarskeho Lausanne sa k Ferrari pripojil v roku 1994 ako inžinier motorového oddelenia. Pracoval na ňom aj počas zlatých Schumacherových rokov, neskôr sa z neho stal technický riaditeľ a napokon šéf celého projektu.

“Keď si zaspomínam na svoje skúsenosti ako šéfa tímu, bola to krásna výzva. Boli sme tímom, ktorý sa potreboval odraziť po ťažkých rokoch a opätovne sa rozbehnúť. Museli sme prestavať základy, aby mohla byť vybudovaná pevná organizácia a koncentrovali sme sa na mladé talenty,” hovorí Binotto.

Jedným zo spomínaných mladých talentov bol aj Charles Leclerc, ktorý dostal rekordne dlhú zmluvu. Neskôr sa Binotto rozlúčil so Sebastianom Vettelom a do tímu prijal ďalšieho mladíka. Carlos Sainz sa vo Ferrari rozhodne nestratil.

Na otázku, či by angažoval Lewisa Hamiltona, odpovedal jednoznačne. “Nie. Spravil však veľmi dobre, že šiel do Ferrari. Súhlasím s jeho rozhodnutím,” pozrel sa na vec aj z Hamiltonovho pohľadu.

Keď však tento prestup hodnotí ako šéf tímu, musí prejaviť nesúhlas. “Pretože Ferrari upriamilo zrak na iných jazdcov. Ak je tým hlavným talentom Leclerc, myslím si, že on mal byť ten, koho mali svojím spôsobom doviesť ku konečnému cieľu.”

Hamiltonov príchod môže zatieniť Charlesa Leclerca a úlohu, ktorú zohral po roku 2020. Ferrari bolo vtedy na dne, no Monačan pomáhal inžinierom dotiahnuť ho späť k víťazstvám. Ak teraz získa titul Lewis Hamilton, na to všetko sa prakticky zabudne, pritom Leclerc by si za svoju prácu určite zaslúžil odmenu.

Charles Leclerc pred pár dňami dostal otázku, ako vníma Hamiltonov príchod. Ubezpečil, že v tíme nebude žiadne napätie. “Nemyslím si, že by sa objavila nejaká žiarlivosť. Fred nie je moja priateľka!” zasmial sa Monačan. “Máme sa radi, vážime si jeden druhého, ale nie je tu žiadna žiarlivosť.”

“Celý čas som si bol vedomý rokovaní medzi Lewisom a Ferrari. Vedel som, že aj toto je jedna možnosť. Všetko prebehlo transparentne a ja som bol prvý, kto povedal, že mať takého kolegu by ma motivovalo. Keď vo vašom aute jazdí sedemnásobný majster sveta, je to ohromne zaujímavá výzva. S Lewisom máme aj dobrý vzťah. Som si istý, že to bude platiť aj do budúcna,” pokračoval víťaz tohtoročných pretekov v Monaku a Monze.

“Na druhej strane chcem povedať, že s Carlosom sme mali skvelé partnerstvo. Dobre sme pracovali a mali sme vynikajúci vzťah,” ubezpečil Leclerc. “O pár mesiacov obrátime list. Musím priznať, že sa teším na túto novú výzvu s Lewisom. Každý tímový kolega má svoje silné a slabé stránky, vždy sa viete poučiť. Ja to vnímam ako dobrú príležitosť.”

Súvisiace články

Diskusia