logo F1online.sk

Veľká cena Bahrajnu mala dvoch víťazov: Lewisa Hamiltona a Romaina Grosjeana

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala29. 11. 2020

Víťaznú trofej z Veľkej ceny Bahrajnu si domov odnesie Lewis Hamilton, no skutočným víťazom dňa sa stáva Romain Grosjean, ktorý vyhral boj o svoj život potom, čo v prvom kole vrazil priamo do bariéry.

Hneď na začiatku sa začal štartovým poľom prepadávať Valtteri Bottas, ale nebol to on, kto by po prvých dvoch zákrutách každého zaujímal. Všetci sledovali Romaina Grosjeana, ktorý vrazil do bariéry. V zlomku sekundy po náraze nastal výbuch. Auto sa totižto rozlomilo na polovice a uniklo palivo, ktoré je uskladnené za pilotom.

Krátko po incidente sme videli zábery, ako Grosjean sedí v lekárskom vozidle a komunikuje s doktormi. Následne s pomocou prešiel do sanitky a do lekárskeho centra. Utrpel popáleniny rúk a nôh a k tomu má podozrenie na zlomené rebrá. Vyzerá to tak, že budúci týždeň do diania nezasiahne. Nahradiť ho môže Louis Delétraz, oficiálny rezervný jazdec Haasu.

Poradie pred reštartom: HAM, VER, PER, BOT, ALB, RIC, NOR, OCO, GAS, VET.
Druhá desiatka: STR, LEC, SAI, GIO, KVY, RAI, MAG, RUS, LAT. Vypadol Romain Grosjean.

Po viac ako hodinovej prestávke bola veľká cena reštartovaná, ale len na pár sekúnd. Lance Stroll zostal po kontakte s Daniilom Kvjatom hore kolesami. Dvojica kolidovala vo ôsmej zákrute.

Sebastian Vettel medzitým nadával na Charlesa Leclerca, ktorý ho príliš optimisticky predbehol v prvej zákrute. Napokon musel pribrzdiť aj za Lancom Strollom, kvôli čomu spadol ešte hlbšie. Valtteri Bottas utrpel defekt a spadol až na chvost.

Poradie pred reštartom: HAM, VER, PER, ALB, NOR, OCO, LEC, RIC, GAS, SAI.
Druhá desiatka: KVY, RAI, LAT, RUS, VET, BOT, GIO, MAG. Vypadli Lance Stroll a Romain Grosjean.

Ďalší reštart už prebehol pokojne a my sme sa dočkali prvého kola v plnom pretekovom tempe. A postupne sa začalo predbiehať. Leclerc prišiel o jednu priečku v prospech Sainza a Ricciarda, Vettela zas predbehol Valtteri Bottas v boji o pätnáste miesto. Nemec následne vyhlásil: “OK, toto auto je neovládateľné,” a prepadol sa na úplný chvost, kde pôsobil prakticky po celú veľkú cenu.

Nasledovali zastávky v boxoch, po ktorých si v Red Bulle povedali, že do toho dajú všetko. Max Verstappen nasadil tvrdú zmes a začal jazdiť o polsekundu až sekundu rýchlejšie kolá ako Hamilton. Keď sa však k nemu začal doťahovať, ten s pokojom Angličana držal konzistentné tempo, a to mu postačovalo.

Skvele jazdil tretí Sergio Pérez, ktorý odrážal Alexa Albona na štvrtej priečke. Za nimi bojovali McLareny s Renaultmi, a aj Renaulty medzi sebou. Aspoň do 29. kola, keď Daniel Ricciardo vo vysielačke poznamenal, že nemá zmysel súperiť jeden proti druhému. Následne ho Ocon na starých mediumkách pustil pred seba. Austrálčan sa od neho odtrhol, ale Norrisa so Sainzom nesťahoval.

Posledné kolo zastávok v boxoch vynechal Pierre Gasly. V AlphaTauri usúdili, že poslať Gaslyho do boxov nebude výhodnejšie ako snaha udržať sa na bodovaných priečkach. Získal vďaka tomu piate miesto, ale postupne sa prepadal.

Sedem kôl pred koncom publikum pobavil Sergio Pérez osamotený na treťom mieste. “Už zaspávate? Budíček, budíček!” vtipkoval vo vysielačke Mexičan. Tím mu zrejme nemal čo povedať. Verstappen pred ním mal 12-sekundový náskok, aj to len kvôli extra zastávke a pokusu o najrýchlejšie kolo, nuž a Albon vzadu strácal šesť sekúnd.

Radosť z tvárí v Racing Pointe zmizla tesne pred koncom, keď zlyhala pohonná jednotka Sergia Péreza. Jeden zo smoliarov dňa musel s horiacim autom odstúpiť z pretekov, a tak si Racing Point neodnáša z Bahrajnu ani jeden bod.

Veľká cena sa skončila za bezpečnostným vozidlom. Tretie miesto na pódiu tak pripadlo Alexovi Albonovi. Druhú priečku získal Max Verstappen. Holanďan si pripísal aj bod za najrýchlejšie kolo.

Skvelý deň má za sebou McLaren, ktorého piloti obsadili štvrté a piate miesto. Ukázalo sa, že Gasly spravil dobre, keď vynechal poslednú zastávku. Získal šieste miesto pred Danielom Ricciardom, Valtterim Bottasom, ktorého spomalil defekt, a Estebanom Oconom.

Pérezova nehoda zachránila reputáciu Ferrari, ktoré malo namále, aby nezískalo ani jeden bod. Charles Leclerc získal aspoň čestný za desiatu priečku.

https://pbs.twimg.com/media/EoAgnlUXMAA4-VM?format=jpg&name=medium