logo F1online.skF1online.sk

Clear o Leclercovi: Najlepší kvalifikant, akého sme videli

Charles Leclerc
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 00:40

Lando Norris v tejto sezóne ukazuje, že v boji o titul vám nestačia „len“ čistá rýchlosť a talent. Keď bojujete o najvyššie méty, musíte si počínať bezchybne, nekompromisne a konzistentne. Čo predvedie tvárou v tvár podobnej výzve Charles Leclerc? V roku 2022 bol v podobnej pozícii a ani on sa nevyhol chybám. Podľa výkonnostného inžiniera Ferrari Jocka Cleara však má monacký pretekár všetky atribúty budúceho majstra sveta.

Angličan vo svojom živote stretol mnohých majstrov sveta. S Leclercom pracuje v podstate už od roku 2018. Monacký pretekár intenzívne využíval Clearove služby a ten ho za tie roky opakovane chválil, najmä jeho kvalifikačné výkony. Vraj keby váš život závisel od jedného kola v kvalifikácii, máte si za exekútora vybrať Charlesa Leclerca.

„Rozhodne má všetky atribúty majstra sveta,“ vyhlásil Clear v podcaste F1 Nation. „Hovorím to už od roku 2018, keď sme s ním pracovali v akadémii Ferrari. Vo všetkých fázach sme videli tie správne veci.“

„Má kvalifikačnú rýchlosť, môj Bože, a akú! Úprimne si myslím, že je najlepší kvalifikant, akého sme videli. Je ťažké sa vracať späť a porovnávať ho s jazdcami ako Michael Schumacher alebo Mika Häkkinen, ale určite je najlepší v kvalifikáciách,“ vyhlásil Clear.

„Jeho manažovanie pretekov, keď sa pozriete napríklad na Monzu, je skutočne výnimočné. Keď je všetko na správnom mieste, dokáže doručiť výsledok. Často som bojoval s tým – nebudem hovoriť žiadne mená, ale keď poviem tie slová, budete presne vedieť, kto ich vyslovil –, že som veľakrát počul: ‚Platíme mu veľa peňazí, on len potrebuje riadiť kráľovské auto.‘ Ja si hovorím, že keď si niečo také myslíte, tak vám niečo uniká, pretože toho musíte urobiť strašne veľa, aby sa všetko zišlo dohromady,“ vyhlásil Clear.

Nevieme, komu tie slová mali patriť. Rozhodne nám v tejto súvislosti napadlo meno istého bývalého šéfa Ferrari, ktorý pri jednej príležitosti zdvihol na Leclerca ukazovák, ale nevieme to so stopercentnou istotou. V každom prípade zrejme nepatrili súčasnému šéfovi Ferrari, ktorému Leclerc v tomto roku vybojoval dve najdôležitejšie víťazstvá – v Monaku a Monze.

„Keby ste s ním hovorili, podľa mňa by vám povedal, že je veľmi rád za víťazstvá v týchto dvoch pretekoch. Sú to dve ikonické podujatia a on vyhral obe v jednom roku. Keď však začne kvalifikácia v Austine, nič preňho nebudú znamenať a bude rovnako túžiť aj po víťazstve v Amerike,“ vyhlásil Clear.

„Presne to je skvelé na športe na všetkých úrovniach. Keď vyjdete na ihrisko, chcete len poraziť toho na druhej strane,“ dodal inžinier Ferrari.

Súvisiace články

Diskusia