logo F1online.skF1online.sk

Oakes sa v novej práci učí trpezlivosti: Vedel som, že ma čaká veľká úloha

Oliver Oakes
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 11:15

V prípade tímu Alpine (predtým Renault) sme si už zvykli, že päťročnica netrvá nevyhnutne päť rokov a obvykle sa začne úplne nová ešte pred uplynutím piatich sezón. Aj keď to znie neuveriteľne, za necelé tri roky vystriedala stajňa už troch šéfov. Posledná nádej tohto tímu na zlepšenie sa volá Oliver Oakes, ktorý zažíva veľmi nenápadný štart kariéry v padoku F1 a priznáva, že prvé mesiace v novej práci sú preňho lekciou z trpezlivosti.

Bývalý pretekár nastúpil do novej práce počas letnej prestávky, keď vo vedení tímu Alpine nahradil Bruna Famina. Ten pôsobil ako boss francúzskej stajne takmer na deň presne rok a stal sa dobrým príkladom toho, akú priemernú trvanlivosť má šéf stajne z Enstone.

Aj keď vzhľadom na časté zmeny v predchádzajúcom období pôsobila výmena šéfa v Alpine nenápadne – vzhľadom na strašné výsledky tohto tímu je nenápadný aj začiatok jeho pôsobenia –, Oakes mal predsa len priniesť niekoľko dôležitých zmien. Napríklad sa mal ako prvý šéf po dlhých rokoch vrátiť do Enstone. Táto pekná a historická továreň si už zvykla, že sa jej šéfuje z Paríža, ale anglický šéf v anglickej továrni by mohol priniesť vítaný impulz.

Alpine však potrebuje oveľa viac než len to a zo všetkého najviac asi potrebuje čas. Uvedomuje si to aj nový šéf. „Je to veľká úloha. Vedel som to ešte pred mojím príchodom. To je dobrá a zároveň zlá správa,“ povedal Oakes.

„Zlá správa je, že máme veľa práce a hneď po letnej prestávke som do toho skočil rovnými nohami. Dobrá správa však je, že sú tu veci, ktoré sa dajú zmeniť rýchlo. Okrem toho, Luca de Meo a Flavio Briatore nás veľmi podporujú. Táto skutočnosť je vlastne veľmi vzrušujúca. Až teraz si uvedomujem, že to chce veľa času a nič nejde tak rýchlo, ako by ste dúfali,“ povedal novopečený šéf Alpinu.

„Musíte mať trpezlivosť a tiež si vybudovať dôveru, pretože tento tím si za pár rokov všeličím prešiel. Musíme sa uistiť, že urobíme zakaždým správne kroky,“ pripomenul Oakes.

Práca šéfa tímu F1 prináša výzvy a riadenie každého tímu prináša svoje špecifiká. Vedenie Alpinu však patrí medzi najťažšie úlohy vôbec, najmä ak sa jej zhostí pomerne neskúsený nováčik. Oakes však podľa vlastných slov videl už teraz dosť a je presvedčený o kvalitách partičky v Enstone.

„Dúfam, že ľudia sú dosť chytrí a vedia, kde sme začali, čo sme urobili, a že pred koncom ročníka potrebujeme zlepšiť našu výkonnosť. Začiatok budúcej sezóny však bude skutočným meradlom. Myslím si, že medzi dneškom a koncom tohto roka už nedôjde k drastickej zmene,“ pripomenul Oakes.

Ten zároveň pochválil svojich jazdcov. Aj keď Esteban Ocon krátko pred odchodom vyjadril svoju nespokojnosť a povedal, že sa za volantom nebaví, podľa jeho šéfa je prístup oboch pilotov veľmi profesionálny. „Ak mám byť úprimný, tak s oboma sa dobre pracuje a obaja sú veľkí profesionáli. Nikdy nepanovali obavy z nedostatku motivácie. Samozrejme, že sú frustrovaní, aj ja som frustrovaný. Nechcete sa v nedeľu potácať na konci poľa a nedostať šancu na boj o akýkoľvek výsledok,“ skonštatoval Oakes.

Súvisiace články

Diskusia