logo F1online.skF1online.sk

Ak ma o to požiadajú, tak Landovi pomôžem, sľubuje Piastri

Lando Norris a Oscar Piastri
© X/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 01:00

Sezóna 2024 a boj o titul nám smerujú do finále. V tejto chvíli sa zdá, že McLaren má konštruktérsky titul vo vrecku, kým Max Verstappen má na čele jazdeckého šampionátu nemalý náskok. Šanca Landa Norrisa na titul je stále živá, ale na zisk koruny bude potrebovať dokonalý záver sezóny a pomoc tímového kolegu Oscara Piastriho. Ten ju prisľúbil, ale nie bezpodmienečne.

Austrálsky pretekár v Monze jasne ukázal, že sa nemieni voziť za svojím tímovým kolegom. McLaren musí byť opatrný, keďže je jasné, že Oscar urobí všetko, čo je v jeho silách, aby sa vyhol akémukoľvek preradeniu do roly tímovej dvojky. Aj keď pomoc Norrisovi v boji o titul sľubuje, medzi riadkami môžeme čítať, že nie je úplne bezvýhradná.

„Tím chce vyhrať oba šampionáty. Ak máte takú príležitosť, nemôžete ňou pohrdnúť,“ povedal Piastri v rozhovore pre nemecký magazín Auto Motor und Sport. „Ak mám myslieť len na seba, tak sa mi nepáči tímová réžia namierená proti mne. Nepáčila by sa žiadnemu jazdcovi. Pre svoju vlastnú hrdosť chcete ukázať, že ste najrýchlejší jazdec na trati.“

„Napriek tomu Landovi pomôžem v záverečných veľkých cenách, ak ma o to požiadajú. Má realistickejšiu šancu na titul. Nedostal však bianko šek. Ak ho mám pustiť, musí to dávať zmysel aj pre mňa,“ povedal Piastri.

Ten zároveň pripomenul, že tím potrebuje jeho body aj do Pohára konštruktérov. Na druhej strane, nejedného napadne, že aj keď McLaren zatiaľ nemá tento titul istý, s náskokom na Ferrari a formou Sergia Péreza ho má takmer vo vrecku. Pre Piastriho je to však naďalej dôležitý argument.

„Stále chceme vyhrať Pohár konštruktérov a obetovanie mojich pretekov na pomoc Landovi nám nepomôže pri dosahovaní tohto cieľa,“ pripomenul austrálsky mladík. „Rozhodovať sa budeme v konkrétnom prípade. V Baku sme ukázali, ako to robí McLaren. Keby Lando nespomalil Péreza po jeho prvej zastávke, možno by som nevyhral. Aj on teda má podiel na mojom víťazstve.“

Oscar sa pri pretekoch na pobreží Kaspického mora krátko pristavil a označil ich za najkrajší moment svojej kariéry. Jeho manéver na Charlesa Leclerca sa určite zaradí medzi top okamihy sezóny rovnako ako ich následný súboj. „Bolo to najlepšie víťazstvo v mojej kariére,“ vyhlásil Piastri.

„Keď sa odo mňa v prvom stinte odpútal, ani by mi nenapadlo, že tie preteky vyhrám. Druhé miesto vyzeralo ako najlepší možný výsledok. Po zastávke v boxoch som však videl polovičnú šancu na prienik do vedenia. Pár kôl som mal lepšiu priľnavosť a keby sa mi to nepodarilo vtedy, nepodarilo by sa mi to vôbec. Ten predbiehací manéver predstavuje štyridsať percent z víťazstva, bránenie prvej priečky po dobu tridsiatich piatich kôl je zvyšných šesťdesiat percent,“ skonštatoval pilot McLarenu.

„Môj prvý pokus o predbehnutie v prvom stinte na stredne tvrdých pneumatikách sa mi nevydaril a ešte som si pri tom zničil gumy. Inžinier ma varoval, aby som to už neurobil. Bohužiaľ, pri druhom pokuse som to varovanie musel ignorovať. Bolo to tesné a myslel som si, že skončím vo výbehovej zóne, ale nejakým spôsobom mi to nakoniec vyšlo,“ dodal Piastri.

Súvisiace články

Diskusia