logo F1online.skF1online.sk

Slabým článkom Red Bullu by mohol byť jeho technický riaditeľ, uvažuje Schumacher

Pierre Waché
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 16:36

Do konca sezóny nám zostáva šesť pretekov a dva šprinty. V prvom rade bude fanúšikov Red Bullu zaujímať, či v nich Max Verstappen dokáže dotiahnuť do zdarného konca tohtoročný boj o titul, no nemenej by ich mal trápiť aj dlhodobý vývoj v ich obľúbenom tíme. Ralf Schumacher má o červených býkov obavy aj preto, že ich technický riaditeľ môže byť tým slabým článkom reťaze.

Zatiaľ čo McLarenu sa podarilo postaviť vynikajúci monopost a v tíme očividne všetko funguje aj z pohľadu interných vzťahov, o Red Bulle sa také niečo nedá povedať. Opúšťajú ho dôležité osobnosti, čo oslabuje nielen vývoj monopostu, ale už aj stratégie. Porúča sa totiž strategický riaditeľ Will Courtenay.

Max Verstappen má však z úvodu sezóny vypracovaný slušný náskok, ktorý stačí strážiť. “Otázka znie, ako konzistentne bude auto fungovať na nasledujúcich okruhoch?” pýta sa Ralf Schumacher v reakcii na otázku portálu Formel1.de. “Viem si predstaviť, že v Austine to Red Bullu pôjde lepšie. Znamená to, že poraziť ho bude ešte náročnejšie.”

“Austin bude pre Red Bull indikátorom. Sú na ňom dlhé zákruty, kde musíte jazdiť rýchlo, agresívne, čo bolo ako šité na mieru Red Bullu a jeho aerodynamike. Ak to nebude fungovať, Max Verstappen bude mať problém. Platí to aj o zvyšku tejto sezóny,” upozornil červených býkov.

Z Red Bullu však počuť zvesti o tom, že inžinierom sa podarilo identifikovať problém a pracujú na náprave. “Zdá sa, že na posledných pár pretekoch bol Verstappen pri jazde o čosi spokojnejší a dokázal byť rozdielovým prvkom. Ak to takto zostane, Lando Norris to bude mať ťažké,” uvedomuje si bývalý pretekár, no modlí sa za to, aby bol záver sezóny ako z trileru. “Ja stále dúfam…”

Red Bull dopláca na odchody

Dlhodobý vývoj v Red Bulle je však celkom iná téma, ktorá aj Ralfovi Schumacherovi robí starosti. Kto bude ďalší? Kto odíde po Neweym, Wheatleym či Courtenayovi? “Myslím si, že tím dopláca na to, že niektorí ľudia odchádzajú alebo chcú odísť. Nie je ľahké ľudí len tak nahradiť.”

Christian Horner zdôrazňuje, že v tíme to nie je o jednom človeku. Red Bull má vraj dostatočnú hĺbku “kádra” na to, aby Neweyho nahradil. Je však skutočne každý nahraditeľný? “Mám dojem, ktorý by mohol byť mylný, že Pierre Waché nie je dostatočne dobrý na túto úlohu.”

“Určite je to brilantný mysliteľ, ale chýba mu inštinkt, ktorý mal Newey, a síce schopnosť nájsť spoločnú reč medzi jazdcom a jeho monopostom,” uvažuje Schumacher. “Skutočne však dúfam, že Red Bull to dostane pod kontrolu.”

Koniec Neweyho je určite strata, ale ak by v konečnom dôsledku jeho odchod viedol aj k odchodu Maxa Verstappena, to by už bola pre Red Bull hotová pohroma. “Mám pocit, že ich čakajú ťažké časy, najmä, ak by mal Max Verstappen skutočne odísť. Opäť sme totiž na posledných pretekoch [v Singapure] videli, že on sám bol rozdielovým prvkom.”

Súvisiace články

Diskusia