logo F1online.skF1online.sk

Bearman takmer zmeškal svoju premiéru vo Ferrari. Jeho manažér si nedobil kredit…

Oliver Bearman
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 05:01

Formulová premiéra Olivera Bearmana nebola vôbec jednoduchá. Veľkú cenu Saudskej Arábie musel odjazdiť bez poriadnej prípravy, keď ho Ferrari povolalo doslova na poslednú chvíľu. Chýbalo vraj len málo, aby zmeškal ešte aj tretí tréning. Jeho manažér mal totiž problém, pri ktorom budete mať pocit, že ste sa vrátili v čase o dvadsať rokov.

Síce s bolesťami, ale štvrtkové tréningy v Saudskej Arábii ešte Carlos Sainz zvládol odjazdiť vo viere, že do piatku sa mu polepší. Ráno sa však ukázalo, že má zápal slepého čreva. Lekári Španiela presvedčili, že pretekať v takom stave môže byť až životu nebezpečné.

Ferrari preto muselo na poslednú chvíľu zháňať náhradu. Našťastie v Džidde bol 18-ročný Oliver Bearman z jazdeckej akadémie Ferrari, ktorý mal pred sebou preteky Formuly 2. V podcaste Beyond the Grid prezradil, ako víkend prebiehal a aké nečakané komplikácie ho postretli.

Ollie Bearman bol celý víkend v kontakte s Ferrari, keďže dobre vedel o nevoľnosti Carlosa Sainza. “Takže, pred prvým tréningom som tam zašiel, aby som sa stretol s chlapcami a pozrel sa, ako sa im darí. Keď však [Sainz] odjazdil prvý a druhý tréning a ja som v F2 získal pole position, pomyslel som si, že to bude štandardný víkend, vráťme sa teda späť do práce v F2 a venujme pozornosť dôležitým veciam.”

“Dokonca aj na druhý deň, to už bolo piatok ráno, som sa pripravoval na štart šprintových pretekov, kde som štartoval desiaty, keďže sa rošt otáča,” zaspomínal si mladý Brit. “Sedel som na obede, keď mi zazvonil mobil. V sekunde, keď som zbadal meno volajúceho, som vedel, čo sa dozviem.”

Bearmanovi nevolal nik iný ako šéf Ferrari Frédéric Vasseur. Hneď mu preto zavolal späť a mal šťastie, že na rozdiel od svojho manažéra mal z čoho. Vedenie Ferrari sa totiž spočiatku snažilo skontaktovať s ním, ale neúspešne. Keď mal manažér zavolať Vasseurovi naspäť, objavil sa problém.

“Najskôr zavolal môjmu manažérovi, ale môjmu manažérovi na mobile došiel kredit alebo niečo také,” prezradil Bearman. “Takže som takmer zmeškal preteky, pretože môj manažér si nedobil minúty na volanie!”

Za toto si zrejme manažér nevyslúži koncoročné odmeny. Nakoniec však všetko dobre dopadlo. “Potom som Fredovi zavolal späť. Vďakabohu, že som mal dostatok dát, a on im povedal o novinkách. Povedal mi, že cez víkend budem pretekať za Ferrari. Myslím, že z toho, ako som rozprával, veľmi rýchlo spozoroval moju narastajúcu nervozitu a povedal mi: Ollie, upokoj sa, bude to v poriadku.”

Aj keď Bearman už skôr očakával, že niečo také by teoreticky mohlo prísť, pripraviť sa na to nedalo. “Spomínam si, ako som mu hovoril, že prídem na okruh, do desiatich minút budem tam, Fred! Môj hotel bol však od trate asi pol hodinu. Nechcel som to však premeškať, chcel som sa tam dostať a mať istotu, že budem môcť jazdiť. Takže tie tri hodiny medzi telefonátom a momentom, keď som v treťom tréningu naskočil do auta, ubehlo ako lusknutím prsta.”

Súvisiace články

Diskusia