logo F1online.skF1online.sk

Charles patrí k najrýchlejším a ja sa mu dokážem vyrovnať, chváli sa Sainz

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 16:35

Charles Leclerc a Carlos Sainz smerujú k záveru svojej štvorročnej spolupráce vo Ferrari. ich porovnanie bolo za ten čas vyrovnané, ale monacký pretekár mal predsa len mierne navrch. Jeho prevaha je najvýraznejšia práve v tejto sezóne, keď kvalifikačné, pretekové aj bodové porovnanie hovorí pomerne jasne v prospech Charlesa. Carlos však trvá na tom, že hĺbkové dáta tímu naďalej ukazujú vzácnu vyrovnanosť medzi oboma pilotmi Ferrari.

Sainz pritom zložil veľkú poklonu svojmu tímovému kolegovi, keď ho nazval „jedným z najrýchlejších, ak nie úplne najrýchlejším“ jazdcom, akému kedy čelil. Pripomíname pritom, že tu hovoríme o pretekárovi, ktorý už čelil v jednom tíme Maxovi Verstappenovi aj Landovi Norrisovi.

Carlosove účinkovanie vo Ferrari je vo všeobecnosti hodnotené pozitívne, ale napriek tomu sa musel zmieriť s tým, že na rok 2025 sa mu neušlo miesto v jednom z top tímov a prestúpi do Williamsu. Aj keď v tomto roku stráca na Leclerca pomerne výrazne – momentálne je to 55 bodov –, trvá na tom, že ich vzájomné porovnanie je celkovo vyrovnané.

„Charles je jedným z najrýchlejších jazdcov, ak nie úplne najrýchlejší, akým som kedy čelil, najmä na jedno kolo,“ vyhlásil Sainz v rozhovore pre AS, na ktorý odkazuje portál PlanetF1.com. „Rozdiely medzi nami sú veľmi malé v tréningoch aj pretekoch.“

„Tím si vedie štatistiky a tie ukazujú, že sme neuveriteľne vyrovnaní. Boli sme na tom podobne bodovo a štartovali sme vždy blízko seba. Keď štartujete jeden za druhým, prichádzajú s tým aj problémy, ale vyrovnaná jazdecká dvojica patrila medzi prednosti Ferrari,“ dodal Sainz.

Ten však nepridá v drese Ferrari piatu sezónu, keďže tím sa v zime dohodol s Lewisom Hamiltonom a Carlos sa ocitol na vedľajšej koľaji. Musel si hľadať miesto inde a ako sa ukázalo, nebolo to vôbec jednoduché. Musel si vybrať medzi Sauberom, Alpinom a Williamsom. Voľba padla na posledný menovaný tím, ktorý momentálne stráca na Scuderiu 425 bodov.

„Keď som prichádzal do Ferrari, mali za sebou jedno z najhorších období. V roku 2020 zaostávali za najlepšími o viac ako sekundu. Keď si porovnáte tento tím v čase môjho príchodu a dnes, som hrdý na náš pokrok a všetku prácu, ktorú sme do toho vložili,“ povedal Sainz.

„Za tie roky sme si prešli vzostupmi aj pádmi, vývoj v roku 2022, prepad v sezóne 2023 a postupné zlepšovanie v tomto roku. Vyhral som svoje prvé preteky, vybojoval pole position a pozbieral hromadu pódií. Som rád, že som podpísal s týmto historickým tímom a prácu pilota Ferrari som si veľmi užil,“ dodal španielsky pretekár.

Je to vskutku vhodná doba na hodnotenie, keďže sa končí jedna veľká kapitola v kariére španielskeho pretekára. Ten podľa vlastných slov nič neľutuje, ale na niektoré obdobia svojho pôsobenia vo Ferrari nespomína v najlepšom. „Štve ma začiatok sezóny 2022. Zmena pravidiel ma ako jazdca veľmi zasiahla. Nové monoposty boli veľmi odlišné od tých starých,“ skonštatoval Carlos.

„Ferrari malo veľmi dobrý štart do sezóny a tím postavil rýchle auto, ale zvláštne sa s ním jazdilo a bolo veľmi náročné na zvládnutie. Museli ste s ním jazdiť trochu zvláštne a nevyhovovalo to môjmu preferovanému štýlu. Prišiel som o niekoľko príležitostí na víťazstvo, keďže som sa necítil stopercentne zladený s autom,“ povedal Sainz.

Súvisiace články

Diskusia