logo F1online.sk

Pérez: Buď dve alebo tri zastávky

Sergio Pérez
© Twitter/Sergio Pérez
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 11. 2020

Pre tím Racing Point bola sobotná kvalifikácia dôležitým dňom v boji o cenné tretie miesto pohára konštruktérov. Lancovi Strollovi sa síce nevydarila, no Sergio Pérez vybojoval piate miesto, čo je ideálny odrazový mostík do nedeľných pretekov. Mexičan si však uvedomuje, že Bahrajn nie je Monako, kvalifikácia tu nemusí nič znamenať.

„Bola to veľmi dobrá kvalifikácia,“ povedal po sobote Pérez. „Myslím, že kľúčovým bodom pre nás bola prvá časť, v ktorej sme použili len jednu sadu mäkkých zmesí pneumatík. Potom sme boli pevne rozhodnutí štartovať na stredne tvrdej zmesi.“

„Zajtra pôjde o veľa. S dobrým štartom a dobrou stratégiou, môžeme získať hromadu bodov.“

V nedeľných pretekoch bude práve degradácia pneumatík kľúčovým faktorom. Drvivá väčšina pretekov v súčasnej Formule 1 je o jednej zastávke v boxoch. To však bude v nedeľu veľmi náročné a očakávajú sa najmä dvojzastávkové stratégie. Očakáva to aj samotný Pérez, ktorý je známym špecialistom pre prácu s pneumatikami.

„Jedna zastávka? Tu v Bahrajne určite nie,“ zasmial sa Mexičan. „Myslím, že zajtra to budú buď dve alebo až tri zastávky. Budú to dlhé preteky, ja vždy hovorím, že v Bahrajne je kľúčové vaše pretekové tempo. Dnešok nebol taký dôležitý alebo kritický, zajtrajšok bude o niečom inom.“

Pérez síce bude štartovať piaty, čo je pochopiteľne skvelé, no hneď za sebou má dvoch hladných vlkov z Renaultu, ktorí ho budú chcieť dostať. Mexičan pritom nebude mať po štarte žiadneho pomocníka, tímový kolega Lance Stroll sa totiž kvalifikoval až trinásty.

„Nemali sme na aute správne pneumatiky. Nebola to nikoho chyba, myslím, že sme si zle odkomunikovali načasovanie. Myslel som, že budeme mať dosť času na dva pokusy, mali sme však čas len na jeden,“ vysvetlil po kvalifikácii Stroll.

„Nemal som obutú čerstvú sadu stredne tvrdých pneumatík, pretože jednu som použil v Q1, potom červené vlajky prerušili Q2 a na trať sme sa vrátili na tej istej zmesi. Takže kým ostatní mali čerstvé gumy, my už opotrebované. Nemali sme šancu sa ani len priblížiť, bohužiaľ,“ dodal víťaz tureckej kvalifikácie.