logo F1online.skF1online.sk

Naše tempo nestačí na boj o titul, priznáva Leclerc

Charles Leclerc
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 12:47

Ferrari sa po mizernej prostrednej časti sezóny vrátilo do hry. Zdalo sa, že Scuderiu čaká defenzívna práca pri obrane celkového tretieho miesta pred Mercedesom. Od Zandvoortu však forma tímu graduje a napriek zlyhaniu v Singapure majú v Maranelle dôvod na optimizmus. Na McLaren to zrejme nebude stačiť, ale súboj s Red Bullom o druhé miesto je otvorený.

Povedzme si to otvorene, na okruhu Marina Bay sa pokazilo takmer všetko, čo sa mohlo pokaziť. Napriek tomu stratilo Ferrari na Red Bull v Pohári konštruktérov len tri body. Aj keď stajňa z Milton Keynes ukázala sľubný pokrok, Sergio Pérez sa vrátil do svojej „starej“ formy, čo dáva Ferrari nádej a tento tím môže pomýšľať na posun vpred.

Samozrejme, aj Enzo Ferrari povedal, že byť druhý vlastne znamená byť prvý porazený. Keďže rok 2025 bude kľúčový pre vývoj novej generácie monopostov (a Ferrari skutočne nepotrebuje milióny navyše z prize money), nejedného napadne, či druhé miesto nie je vlastne horšie ako tretie. Ferrari chce bojovať o titul a o ten, teoreticky, stále bojuje, ale v meraní síl s McLarenom má len malú šancu.

„Myslím si, že ak budeme konzistentní a nepremárnime veľa príležitostí, môže to vo finále stačiť na Pohár konštruktérov,“ povedal pilot tímu Charles Leclerc. „Pri pohľade na čisté tempo si však nemyslím, že máme výkonnosť na túto bitku. Podľa mňa sa nezapojíme do tohto boja, keď budeme robiť chyby ako tento víkend.“

Monacký pretekár okrem toho pripomína, že výkonnosť Ferrari na posledných troch okruhoch – v Monze, Baku a Singapure – nie je lakmusovým papierikom pre výkonnosť monopostu SF-24. Austin však už bude úplne iná káva a v Texase sa skutočne ukáže, či Ferrari vyriešilo problém s poskakovaním a jazdou v rýchlych zákrutách.

„Aj keď sme mali dobré preteky v Monze a Baku, vždy sme pripomínali, že musíme byť opatrní pri vytváraní prehnaných očakávaní. McLaren má stále pomerne výrazne lepšie auto,“ pripomína Leclerc.

„Na niektorých tratiach to bude nesmierne vyrovnané, na ďalších budeme o niečo pozadu. Pred pretekmi v Singapure sme boli dosť blízko k najlepším, ale najlepšie auto sme nemali možno od Monaka, hoci aj v Monze sme boli dosť silní,“ dodal Charles.

Sainz: Nebude ľahké poraziť Red Bull, nieto ešte McLaren

Pridal sa aj jeho tímový kolega Carlos Sainz. Ten zažíva veľmi nevydarené obdobie. V Monze citeľne zaostával za Leclercom, na svojom najmenej obľúbenom okruhu v Baku stratil v sobotu viac ako štyri desatiny a v Singapure prišla zvláštna chyba v kvalifikácii. Jeho bodová strata na Leclerca sa medzitým navýšila na 55 bodov, takže je jasné, že na deficite Ferrari má podiel aj inak veľmi konzistentný španielsky pretekár.

„McLaren má určite navrch. Oni sú favoriti na víťazstvo,“ vyhlásil Sainz. „My máme ešte stále na dohľad Red Bull, samozrejme aj McLaren, keby to s nimi začalo ísť dolu vodou alebo by začali mať problémy, musíme sa udržať v hre.“

Na otázku, či zdolanie Red Bullu a druhé miesto v Pohári konštruktérov by bol pre Ferrari uspokojivý výsledok, Carlos odpovedal: „Dokázalo by to odolnosť tímu po náročnej fáze sezóny, keď sme stratili veľa bodov a času na vývoj. Keď však v Red Bulle pochopia, kde urobili chybu, na konci sezóny sa vrátia s vylepšeniami, takže ani ich nebude ľahké poraziť,“ skonštatoval Sainz.

Súvisiace články

Diskusia