logo F1online.skF1online.sk

Colapinto na Sainza nezapôsobil: Takmer vyradil tri monoposty

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 23:19

Carlos Sainz po svojej nehode v kvalifikácii už vopred vedel, že v nedeľu bude robiť to, čo piloti F1 považujú za nutné zlo: minimalizovať škody. To sa mu vcelku podarilo, no azda mohol skončiť aj vyššie, keby sa v úvode pretekov pred neho nedostal Franco Colapinto. Španiel má naňho veľmi ťažké srdce.

Na štart Franca Colapinta sa dá pozerať dvoma spôsobmi. Jedna skupina vidí krásny manéver s perfektne odhadnutým brzdným bodom a ideálne trafeným apexom, vďaka čomu ani nikoho nevytlačil z trate, ale v priebehu pár sekúnd si poradil s troma súpermi. Druhá skupina vyťahuje bičík a mladého Argentínčana napomína, že takéto bezohľadné útoky do Formuly 1 nepatria.

Vo vysielačke sa na Colapintov “strmhlavý útok” posťažoval Alex Albon a po pretekoch aj Carlos Sainz. “Dnes sme len minimalizovali škody, najmä po náročnom štarte, kde sme sa museli vyhýbať Williamsu, ktorý takmer vyradil z pretekov dve alebo tri autá. Museli sme sa vyhnúť poškodeniu.”

Po páde na dvanáste miesto sa Sainz už pomerne skoro pobral k svojim mechanikom. Vyšiel mu vďaka tomu undercut na niekoľko monopostov. V závere ešte pred seba pustil Charlesa Leclerca, ktorý jazdil na oveľa čerstvejších gumách, a do cieľa dorazil na siedmom mieste.

“Následne som mal pocit, že sa zaseknem v strede poľa bez možnosti na predbehnutie. Preto sme sa rozhodli zastaviť v dvanástom kole a spraviť undercut na celý stred poľa,” pokračoval Sainz, ktorý niečo získal, ale niečo za to musel obetovať. “To nás vystavilo hrozbe na konci s opotrebovanými pneumatikami. Aspoň som však v úvode predviedol pár dobrých predbiehacích manévrov, ukázal som rýchlosť, nuž a potom som už len prežíval.”

Šéf Ferrari Frédéric Vasseur po pretekoch poukazoval na vydarený druhý stint, v ktorom Charles Leclerc jazdil veľmi rýchle kolá a ako jeden z mála držal krok s Landom Norrisom. Pozitívne sa na to pozerá aj Sainz.

“Keď sme sa s Charlesom ocitli na čistom vzduchu, tak naše auto v pretekoch nemalo problémy a boli sme dosť silní,” odnáša si nejaké pozitíva z inak neúspešného víkendu. “Zdá sa, že tento rok je naším problémom skôr kvalifikácia a ako dostať pneumatiky do správneho okna. To je tak trochu naša slabina, ktorú musíme riešiť.”

“Počas posledných šiestich pretekov tejto sezóny sa na tom pokúsime popracovať, pretože som si dosť istý tým, že keby sme sa v kvalifikácii dostali do prvej trojky, tak by sme mohli bojovať o pretekové víťazstvo,” vyhlásil Sainz.

Súvisiace články

Diskusia