logo F1online.skF1online.sk

McLarenu sa nevyrovnáme ani na normálnych tratiach, uvedomuje si Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 22:16

Po skúsenostiach s mestskými okruhmi nemali v Red Bulle veľké oči. Rakúska stajňa si uvedomovala, že McLaren bude mať s najväčšou pravdepodobnosťou navrch. Posledné víťazstvá Landa Norrisa a Oscara Piastriho však ukazujú, že papájoví nebudú vpredu len na mestských tratiach.

Max Verstappen má pre svojich fanúšikov dve správy; jednu dobrú a jednu zlú. Tá dobrá znie, že Lando Norris dokázal z jeho náskoku ukrojiť len sedem majstrovských bodov, no tá zlá, že Red Bull sa nedokázal postaviť silnému McLarenu.

Holanďan v miestnosti pred pódiom zahlásil, že začínal mať strach, že ho Norris predbehne o kolo. “Samozrejme, to bol vtip, ale nie som prekvapený,” hovorí o náskoku víťaza Max Verstappen. “Myslím si, že Lando zajazdil skvelé preteky a mal skvelý víkend.”

Na druhej strane Red Bull sa rozbiehal relatívne pomaly. Ešte mal v živej pamäti minulý rok a podľa Christiana Hornera robil maximum pre to, aby sa problémy nezopakovali. Pri nastavovaní auta to však prehnal. “Ťažko povedať, či to bolo príliš. Bol to len iný smer, ktorý nám možno vnukne nejaké nápady smerom do budúcna. Bol to určite veľký obrat, ale nemyslím si, že aj najväčší,” porovnával piatkové výkony a tie nedeľňajšie.

Faktom je, že ani tento obrat nestačil na McLaren. Najhorší bol prvý stint. “Dosť rýchlo som si uvedomil, že sa ho nedalo nasledovať. Snažil som sa odjazdiť vlastné preteky a udržiavať si tempo, aj keď nebolo rovnaké ako to Landovo. Prvý stint bol dosť ťažký. Vzadu som mal vysokú degradáciu a auto sa kĺzalo. Pripravilo ma to o množstvo času.”

“Na druhej sade sme boli konkurencieschopnejší. Stále sme na tom neboli tak, ako by sme chceli, ale celkovo to vyzeralo o čosi sľubnejšie,” zamyslel sa Verstappen. Konečný deficit ho ani neprekvapil. “Nebol som veľmi prekvapený, pretože v istých momentoch som nemal veľmi dobrý balans. Osamote som strácal veľa času.”

V Red Bulle vkladajú veľké nádeje do balíčka vylepšení, ktorý pripravujú na Austin. Keby totiž monopost RB20 zostal bezo zmien, proti McLarenu by už toho veľa nezmohol. “Ešte stále potrebujeme vyriešiť našu základnú rýchlosť v pretekoch. Samozrejme, vieme, že toto nie je náš ideálny okruh, ale myslím si, že v tejto fáze s nimi ešte nedokážeme bojovať ani na normálnej trati. Potrebujeme zvýšiť našu výkonnosť.”

Súvisiace články

Diskusia