logo F1online.skF1online.sk

Verstappenov bojkot pokračuje, začína tiež premýšľať o svojej budúcnosti v F1

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 18:47

Protest Maxa Verstappena nebol len symbolický. Aj po skončení VC Singapuru sa Holanďan držal toho, čo v piatok prisľúbil. Opäť sa pri odpovediach nenamáhal a prítomným novinárom odkázal, že rovnako ako v sobotu im na všetko odpovie, keď už oficiálne nebude stáť na pôde FIA.

Ako druhý najrýchlejší muž nedeľných pretekov bol Max Verstappen povinný absolvovať aj popretekovú tlačovku. Padok začal byť preto zvedavý, ako sa na nej zachová. Jedným dôvodom bolo aj to, že v sobotu si zašiel pohovoriť so športovým riaditeľom Red Bullu Jonathanom Wheatleym aj šéf komisárov FIA Tim Mayer. Zdá sa však, že takto nepriamo Verstappenovi bojkot nevyhovoril.

Obe strany sa však dostali do veľmi nepríjemnej situácie. Pre Maxa Verstappena to začína byť principiálna vec a je otázne, či po posledných dvoch tlačovkách takpovediac stiahne chvost. Na druhej strane aj pre Mohameda bin Sulajema bude nesmierne ťažké ustúpiť; ako by potom vyzeral a ako vysvetlí, že vulgarizmom zrazu dáva zelenú?

Aj takéto pletky však Maxa Verstappena tlačia k tomu, aby ukončil kariéru, prezradil v nedeľu. “Istotne. Takéto veci budú určite rozhodovať aj o mojej budúcnosti,” prikývol líder šampionátu. “Keď nemôžete byť sami sebou a musíte riešiť takéto hlúposti…”

“Dospel som do tej fázy mojej kariéry, keď sa mi to už nechce celý čas riešiť. Je to veľmi únavné,” vysvetľoval svoj odpor k nezmyselným nariadeniam a príkazom FIA, ktorá určite má na práci aj dôležitejšie veci, než zakazovať jazdcom neslušné slová, hoci ich v každom prenose aj tak cenzuruje.

Formula 1 mu stále prináša radosť, ale takéto chvíle ju následne pošliapavajú. “Je skvelé zbierať úspechy a vyhrávať preteky, no keď ste to všetko dosiahli, keď ste už povyhrávali šampionáty a veľké ceny, tak si to chcete aj užiť. Všetci tlačíme až na limit, každý v týchto súbojoch, dokonca aj tí vzadu na rošte. Je však isté, ze riešiť takéto hlúposti nevnímam ako správny smer, ktorým by tento šport mal pokračovať.”

Kto je silnejší? Max Verstappen, trojnásobný majster sveta a veľká hviezda Formuly 1, alebo FIA a jej prezident? Padla preto otázka, či si myslí, že FIA bude ochotná riskovať, že príde o majstra sveta kvôli tomu, že si zmyslela zakazovať neslušné výrazy, dokonca aj také, ktoré nie sú myslené ako urážku. Verstappen poznamenal, že podľa neho FIA nebude brať prípadné hrozby odchodu vážne.

Ak bude chcieť pokračovať vo svojej rebélii, môže uvažovať nad tým, že splní želanie Lewisovi Hamiltonovi. Sedemnásobný šampión podľa svojich slov dúfa, že Verstappen odmietne vykonať verejnoprospešnú činnosť, ktorú dostal v rámci trestu. “Ja by som ju nerobil.”

Holanďan sa zasmial, že Hamiltonovi sa to ľahko hovorí, keď nepotrestali jeho. “Neviem, ako vážne budú brať takéto veci. Z môjho pohľadu však raz príde moment, keď už toho bude dosť. Uvidíme. Nepochybujem o tom, že všetko pôjde ďalej. Nie je to problém, pretože vo Formule 1 to pôjde ďalej aj bezo mňa, a nie je to problém ani pre mňa.”

“Momentálne ani nemyslím na ten verdikt. Koncentrujem sa na výkony, ako sa pripravíme na Austin a obdobie po ňom. Na to myslím. Nemal by som plytvať energiou, pretože je to veľmi hlúpe,” dodal.

Súvisiace články

Diskusia