logo F1online.skF1online.sk

Podľa Hamiltona je McLaren „s jeho pohyblivými krídlami“ v Singapure príliš rýchly

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 18:40

Lewis Hamilton a Mercedes zažili v singapurskej kvalifikácii skutočné obrodenie. Tento tím bol prakticky vo všetkých tréningoch o sekundu za najlepšími, ale prišla Q3 a monopost odrazu fungoval. Sedemnásobný majster sveta sa v tejto sezóne nesmierne trápil hlavne v kvalifikáciách, takže po treťom mieste na okruhu Marina Bay z neho sálala úľava.

Lewis v tomto ročníku prehrával jednu kvalifikáciu za druhou. George Russell ho porážal prakticky každý víkend, takže keď sa to Hamiltonovi podarilo zlomiť, dal najavo svoju veľkú úľavu. Môžete si povedať, že jedna lastovička leto nerobí, ale minimálne pre Lewisovu psychiku je to vítaná vzpruha.

„V prvom rade chcem oceniť – pretože k tomu nedostávame veľký priestor – všetkých zamestnancov v oboch továrňach. Po celý rok tvrdo makali a neustále na to tlačili. Máme za sebou tri ťažké roky a výsledky kolísali zhora-dole,“ začal Hamilton svoje hodnotenie pre televíziu Sky.

„Po väčšinu roka boli pre mňa kvalifikácie hotovou nočnou morou. Veľa sme na tom pracovali, musel som sa pripravovať aj mentálne a nestratiť vieru. Preteky bývali väčšinou relatívne dobré, ale tie sú oveľa ťažšie, keď sa nedokážete dobre kvalifikovať,“ skonštatoval držiteľ viac ako stovky pole position.

Mercedes vo voľných tréningoch vyskúšal všetko a zmenil všetko, ale zdalo sa, že nič nefunguje. Prišla však kvalifikácia a akoby šibnutím čarovného prútika dotiahol tím niekoľko desatín. „Tento víkend bolo auto príšerné v prvom tréningu, keď sme strácali sekundu. Pred druhým tréningom sme vykonali masívne zmeny, ale stále sme strácali sekundu. Chlapci na simulátore odviedli v noci fantastickú prácu a umožnili nám vykonať pozitívne zmeny, ale aj v treťom tréningu sme skončili o 1,3 sekundy za najlepšími,“ vyhlásil Hamilton, ktorého však čakalo príjemné prekvapenie.

„Prišla kvalifikácia a auto sa akoby stlačením vypínača zaplo. Od začiatku som sa cítil konkurencieschopný. Škoda, že posledné kolo nebolo ešte o trošku lepšie, ale tento výsledok beriem,“ povedal spokojne Lewis.

Toho teraz čakajú dôležité preteky. Pred sebou má dvoch titulových protagonistov. Lando Norris má pravdepodobne najrýchlejšie auto, ale na tejto trati a v súboji s Maxom Verstappenom sa môže stať čokoľvek. Hamilton pred nedeľou sľubuje, že sa pokúsi využiť každú ponúknutú príležitosť.

„Naozaj neviem, aký výsledok môžeme očakávať. Po všetkých tých zmenách je ťažké povedať, ako na tom bude naše vyváženie v pretekoch. Auto je lepšie, takže dúfam, že sa to prejaví aj s plnou nádržou. Keď sa dokážeme udržať chlapcov pred nami, stať sa môže čokoľvek,“ povedal Lewis.

„Myslím si však, že McLaren je bleskurýchly s ich pohyblivým predným krídlom a pohyblivým zadným krídlom. Bude ťažké ich poraziť, ale neprestanem dúfať a dám do toho všetko. Na štarte sa v súboji Landa a Maxa taktiež môže stať čokoľvek. Ak sa niečo prihodí, pokúsim sa to využiť,“ sľubuje Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia