logo F1online.skF1online.sk

Verstappen bojkotuje tlačovku, na otázky odpovedal jednoslovne

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 17:25

Kto z koho. Medzi Maxom Verstappenom a Medzinárodnou automobilovou federáciou na čele s Mohamedom bin Sulajemom sa začína menšia vojna, ktorá bola vyhlásená v piatok udelením trestu pre holandského pretekára. Aby FIA ukázal svoj rázny postoj, rozhodol sa splniť to, čo si v piatok zaumienil, a oficiálnu tlačovú konferenciu bojkotoval.

“Nabudúce sa ma na tlačovej konferencii na nič nepýtajte, a všetko vám môžem rozpovedať tu,” povedal Max Verstappen reportérom v padoku, keď sa dozvedel, že za použitie vulgárneho výrazu na tlačovke ho čakajú verejnoprospešné práce v prospech FIA.

Ako sa ukázalo po kvalifikácii, myslel to smrteľne vážne. Podľa pravidiel nemohol tlačovú konferenciu celkom odignorovať a neprísť na ňu, keďže by dostal trest, ale nikto mu nemôže stanoviť kvóty na dĺžku jeho odpovedí. Na všetky otázky sa tak pokúsil odpovedať jednoslovne.

  • Čo ste zmenili počas noci, pretože sa zdalo, že výkonnosť monopostu sa dramaticky zmenila.
  • Veľa.
  • Môžeš to nejako rozvinúť?
  • Nie, pretože by som mohol dostať pokutu, alebo mi pridajú ďalší deň.
  • Cítiš sa sebaistý z hľadiska pretekovej rýchlosti?
  • Možno.
  • Aký veľký krok do neznáma je to vzhľadom na to, aké si mal problémy v piatok?
  • Je to neznáma.
  • Povedz nám…
  • Toto nie je voči vám, nerobte si starosti. Nechcem nahnevať vás.

Keď padla prvá otázka od prítomných novinárov, Verstappen zdvihol mikrofón a oznámil, že by bol radšej, keby sa s ním všetci stretli vonku. Predsa len sa ešte jeden pokus objavil, na čo zareagoval vyhlásením, že nebude odpovedať obšírnejšie, pretože má problém s hlasom.

Nuž a bolo tak, ako Holanďan sľúbil. Na jednej strane sa mu podarilo ukázať FIA, čo si o jej novom prístupe myslí, na druhej strane však neurazil novinárov, ktorí dostali odpovede na svoje otázky o pár minút neskôr.

Pred mikrofónom Sky Sports na túto tému uviedol: “Dostať za to trest je trápne. Keď niekoho urazíte, tak je to jasné, no ja som tým nemieril ani na žiadneho človeka. Len vám niečo vykĺzne,” vysvetľoval svoj postoj a naznačoval, že v skutočnosti má v zuboch prezidenta FIA. Toto nie je mierené ani na komisárov, pretože oni sú viazaní nejakými pravidlami. V skutočnosti som mal s nimi o tom dobrú debatu. Sú chápaví, ale je to v pravidlách a oni ich musia aplikovať. Z môjho pohľadu to však nie je správna cesta, ktorou by sa tento šport mal vydať.”

Môže sa to zdať detinské, ale zdá sa, že všetci piloti v tejto veci stoja za Maxom Verstappenom. Lando Norris na tlačovke vyjadril svojmu hlavnému súperovi v boji o titul podporu — s verdiktom FIA nesúhlasí. Lewis Hamilton zašiel dokonca ešte ďalej. Vraj dúfa, že Verstappen odmietne vykonať verejnoprospešnú činnosť, ktorú mu prikáže FIA. “Ja by som na ňu určite nešiel.”

A stojí za ním aj šéf Asociácie jazdcov veľkých cien GPDA Alex Wurz. “Nikto v skupine jazdcov na WhatsAppe si nemyslí, že je to dobré. Všetkých jazdcov to veľmi nahnevalo,” prezradil bývalý pretekár.

Súvisiace články

Diskusia