logo F1online.skF1online.sk

Piastri o zadnom krídle McLarenu: Kým to prechádza testami…

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 14:32

Niektorí súperi McLarenu sa po VC Azerbajdžanu začali búriť, a tak si Medzinárodná automobilová federácia musela posvietiť aj na jeho zadné krídlo a mini-DRS. FIA zatiaľ nenašla porušenie pravidiel, no odkázala, že ešte zváži ďalšie kroky. Sú nutné? Podľa Oscara Piastriho je jeho monopost celkom v poriadku.

McLaren si do Singapuru priniesol väčšie zadné krídlo, takže bude zaujímavé sledovať, či sa bude podobne rozširovať štrbina ako pri nízkoprítlačnej verzii z posledných veľkých cien. Ak áno, papájoví budú mať opäť výhodu oproti konkurencii. Vďaka mini-DRS, ktoré funguje aj na rovinkách bez riadnej DRS zóny, si totiž môžu dovoliť nasadiť viac prítlaku bez toho, aby naň tak veľmi doplácali na rovinkách zníženou maximálkou.

Podľa dostupných informácií sa tak Red Bull zrejme aj spolu s Ferrari začali ozývať FIA, keď zbadali zábery z VC Azerbajdžanu a vychytávku McLarenu. Oscara Piastriho to však nijako nerozhodilo.

“Nuž, je to legálne,” odkázal na tlačovej konferencii Oscar Piastri. “Kým to prechádza všetkými testami… Absolvujeme množstvo testov, ktorými to prechádza, takže to určite nie je žiaden všeliek ani dôvod, prečo sme konkurencieschopní. Je to legálne, prechádza to všetkými kontrolami, takže som celkom spokojný.”

Súčasné pravidlá platia už pomerne dlho. Blížime sa k výkonnostnému stropu, a tak je prirodzené, že tímy hľadajú stotinky sekundy k dobru už naozaj všade. Flexibilita komponentov je veľká oblasť, v ktorej sa dajú takpovediac ohýbať pravidlá.

Piastri tiež prezradil, že o svojom mini-DRS predtým ani netušil, hoci fanúšikovia si ho všimli aj na záberoch z VC Belgicka. “Ak mám povedať pravdu, prvýkrát som sa o tom dozvedel minulý týždeň spolu s ostatnými, a nejde o šedú zónu.”

“Každý týždeň je to testované, je to legálne. Dnes už majú na zadné krídla pripravené množstvo rôznych testov, takže ja som o tom tri dni dozadu úprimne netušil,” prezradil víťaz posledných pretekov. “V tomto športe hľadáte aj tie najmenšie výkonnostné príspevky bez toho, aby ste porušili pravidlá. My to robíme a ak chcete mať majstrovské auto a majstrovský tím, tak to musíte robiť.”

Súvisiace články

Diskusia